Facebook noscript imageEU:s migrationspakt: Polen, Italien emot – kräver möjlighet till ”pushbacks”
Utrikes
EU:s migrationspakt: Polen, Italien emot – kräver möjlighet till ”pushbacks”
Ylva Johansson är trygg med att migrationspakten kan sys ihop. Men Italiens och Polens premiärministrar Giorgia Meloni och Mateusz Morawiecki bjuder motstånd. Foto: Pontus Lundahl/TT/Czarek Sokolowski/AP
Ylva Johansson är trygg med att migrationspakten kan sys ihop. Men Italiens och Polens premiärministrar Giorgia Meloni och Mateusz Morawiecki bjuder motstånd. Foto: Pontus Lundahl/TT/Czarek Sokolowski/AP

Svenska EU-kommissionären med ansvar för migration Ylva Johansson (S) har uttryckt optimism om att EU:s migrationspakt ska formaliseras de närmaste dagarna. Men både Polen och Italien kräver att pakten skärps till ordentligt. –Jag ska till Europeiska rådet nästa vecka där jag kommer att upprätthålla mitt veto mot illegal migration, sa Mateusz Morawiecki, Polens premiärminister i polsk tv.

EU har i flera år arbetat med att ta fram en gemensam migrationspolitik, en migrationspakt. I somras verkade det som om man var framme vid en kompromiss som i korthet innebar:

• Att alla migranter fortfarande skulle få söka asyl i EU om de lyckades ta sig in
• Asylprövningen skulle ske i EU (ett alternativt förslag var att alla asylärenden skulle prövas i något afrikanskt land långt från EU)
• Migranterna som fick asyl skulle omfördelas mellan länder baserat på olika kvoter
• Länder skulle kunna köpa sig fri från sin kvot

Under sommaren har emellertid flödet av båtmigranter till Italien och specifikt ön Lampedusa nått rekordnivåer. Det har fått flera länder – som Italien och Polen – att dra i handbromsen.

Tysk inblandning

När dessutom uppgifter om att Tyskland sponsrar hjälporganisationer som assisterar och plockar upp de afrikanska båtmigranterna har det fått Italiens premiärminister Giorgia Meloni att rasa och begära en förklaring från tyskarna.

Italien kräver att i exceptionella situationer som den nuvarande kunna skicka tillbaka migranterna till Afrika utan att ha prövat deras asylrätt.

Man vill också kunna klassa hjälporganisationer som plockar upp migranter som politiska instrument – eller ”psyops” – för ”destabilisering” av Italien. Det skulle ge Italien möjlighet att agera polisiärt och rättsligt mot personerna på hjälporganisationernas båtar.

Gula Båtarna

Från Sverige har tidigare Svenska Sjösällskapet och mediekoncernen Schibsted (Aftonbladet och Svenska Dagbladet) skickat de så kallade Gula båtarna (2016) som plockat upp migranter på väg till EU. Idag är verksamheten nedlagd.

Aftonbladets Jan Helin
Aftonbladets dåvarande chefredaktör Jan Helin skrev om Gula Båtarna. Faksimil: Aftonbladet

I förhandlingar har Spanien lagt fram förslag som ytterligare stramar upp migrationspakten.

Det införs bland annat möjligheter att hålla migranter inlåsta i migrationsläger i åtta veckor ytterligare utöver de redan föreslagna 18 månaderna. Reglerna för vilka som ska ha rätt till asyl har också skärpts.

Men skärpningarna verkar inte räcka för Italien som hotar med att lägga in sitt veto.

”Lita på oss”

Trots Italiens invändningar finns det enligt EU-kommissionären med ansvar för migration, socialdemokraten Ylva Johansson, ”inga större hinder kvar” för att få till ett avtal som alla EU-länder kan gå med på uppger El País.

– Ni får helt enkelt lita på oss, sade Ylva Johansson på en pressträff.

Tyskland har tidigare hotat med att blocka migrationspakten för att den ska vara för stram och innebära för lite asylmigranter.

EU tog under det första halvåret över en halv miljon ansökningar om asyl. Det var innan den stora ökningen av båtmigranter till Italien, Grekland och Spanien.

Ylva Johanssons uttalande motsägs av Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

– Jag ska till Europeiska rådet nästa vecka där jag kommer att upprätthålla mitt veto mot illegal migration, sa Mateusz Morawiecki i polsk tv.

– Detta är ett försök att angripa inte bara Polens suveränitet och andra medlemsstater, utan också ett försök att destabilisera EU på ett icke-demokratiskt sätt, sa Morawiecki.

Morawiecki företräder polska regeringspartiet Lag och rättvisa, PiS. PiS har länge profilerat sig med en stram migrationspolitik.

Men nu är PiS pressade inför det polska valet efter att det avslöjats hur partikopplade personer sålt hundratusentals arbetsvisum till afrikaner och asiater de senaste åren.

Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) uppgav i veckan till Svenska Dagbladet hon ser optimistiskt på att komma fram till en kompromiss.

Nyhetsredaktionen