Facebook noscript imageEU:s oljeembargo kommer att driva på inflationen ytterligare
Ekonomi
EU:s oljeembargo kommer att driva på inflationen ytterligare
Ukrainska demonstranter demonstrerade igår inför det extrainsatta EU-mötet. Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Ukrainska demonstranter demonstrerade igår inför det extrainsatta EU-mötet. Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Embargot på importen av rysk olja kommer att spä på inflationen ytterligare. De höga oljepriserna, som drabbar vissa industrier hårt, kommer att slå igenom på andra sektorer och allmänt leda till högre priser.

I natt bestämde EU:s ledare att minska importen av rysk olja med upp till 90 procent fram till årsskiftet. Det har dock ingen större direkt eller omedelbar inverkan på Sverige.

– EU:s aviserade embargo på rysk olja hade signalerats en tid och var ganska väntat av marknaden. Påverkan i dag på priserna på Nordsjöoljan (Brent crude) blev därför relativt blygsam, säger Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer till Bulletin.

Vid bensinmackarna steg priserna till 23,18 kronor för en liter bensin, där de närmar sig rekordet som uppnåddes i börja på mars. Priset på en liter diesel steg till 24,16 kronor.

Drivkraft Sverige som bland annat represtenterar OKQ8, Circle K Sverige och Preem meddelar att deras sju medlemsföretag redan har fasat ut den ryska råoljan.

Extremt höga oljepriser eldar på inflationen

Däremot har oljeembargot en desto större indirekt och långvarig effekt, som är klart negativ för Sveriges del.

Priset på ett fat brentolja har stigit med 5 procent den senaste veckan, 53 procent sedan årsskiftet och med 73 procent jämfört med för ett år sedan. Det senaste priset låg på 120 dollar per fat.

– Oljepriserna kommer att förbli på höga nivåer framöver och därmed elda på inflationen, varnar Kopfer.
I april uppnådde den svenska inflationen 6,4 procent, den högsta nivån på 30 år. Inom eurozonen steg inflationen för sjunde månaden i rad under maj månad och uppnådde ett nytt rekord, 8,1 procent, just på grund av de skenande energipriserna.
– Flödena av olja omdirigeras från Ryssland. EU kommer istället sannolikt att importera mer olja från Mellanöstern, som Saudiarabien. Effekten blir en högre kostnad, inte bara vid bensinmacken när fordonsägare tankar, utan även för de industrier som använder sig av olja, som plastindustrin, säger Kopfer.
De europeiska plasttillverkarna drabbas särskilt hårt av de höga energipriserna, skriver branschorganisationen PlasticsEurope i sin senaste prognos. Inom EU omsätter branschen runt 330 miljarder euro ( 3,5 biljoner kronor) årligen och har drygt 1,5 miljoner anställda.
– Dessa högre kostnader läggs på allt annat i den nuvarande inflationistiska miljön och eldar på prisökningarna ytterligare, tillägger Kopfer.

Dorothée Enskog