Facebook noscript imageEU-toppen: Sverige kan tvingas arrestera Netanyahu
Utrikes
EU-toppen: Sverige kan tvingas arrestera Netanyahu
Spanske socialdemokraten Josep Borrell Fontelles., Foto: AP
Spanske socialdemokraten Josep Borrell Fontelles., Foto: AP

Om ICC ger klartecken till åklagarens arresteringsorder för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu måste samtliga länder som ratificerat ICC:s stadgar verkställa ordern. Det skriver EU:s utrikespolitiske talesperson, spanske socialdemokraten Josep Borrell Fontelles på X.

Chefsåklagaren Karim Khan vid Internationella brottsdomstolen, ICC, begärde på måndagen att ICC skulle utfärda en arresteringsorder för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant. Även tre ledare i den muslimska terrororganisationen Hamas skulle arresteras, Mohammade Deif, Yahya Sinwar och Ismail Haniyeh.

Begäran har fått hård kritik av bland annat USA:s president Joe Biden.

Nu ger sig EU:s utrikespolitiske talesperson, spanske socialdemokraten Josep Borrell Fontelles, in i frågan. I ett par inlägg på X påminner Borrell Fontelles om att samtliga länder som ratificierat ICC:s stadgar är tvungna att hjälpa till att verkställa en eventuell arresteringsorder.

Sedan 2009 har samtliga EU-länder ratificierat.

Josep Borrell Fontelles har tidigare försvarat FN:s hårt kritiserade flyktingorganisation UNRWA och sagt att UNRWA är nödvändigt för ”stabiliteten i regionen”.

Israel har upprepade gånger anklagat UNRWA för att kontrolleras av Hamas. Granskningsorganisation UN Watch har avslöjat hur Hamasanställda deltog i massakern 7 oktober och i efterhand har hyllat Hamas terror.

Det har återkommande avslöjats hur det i skolor som drivs i UNRWA:s regi har använts antisemitiska läroböcker.

Sverige pausade tillfälligt stödet till UNRWA under hösten men återupptog bidragen i mars efter att biståndsminister Johan Forssell (M) uppgett att man fått garantier om att svenska skattepengar inte skulle gå till finanisering av terror. De svenska pengarna går bland annat till löner för UNRWA-anställda.

Garantierna bestod av att Sverige skulle få samma information när det betalas ut direkt stöd till UNRWA som när det betalas ut via EU, något som Miff var först att rapportera om.

Pelle Zackrisson