Se hit alla hugade coronaexperter! EU-kommissionen öppnar för att tillsätta en gemensam chefsepidemiolog för att möta framtida pandemier.
Tio punkter tas upp när EU-kommissionen nu gjort en första rapport över vilka erfarenheter som kan dras av coronapandemin.
Det här är en ärlig uppskattning av vilka läxor vi lärt oss, ur ett hälsoperspektiv. Första konstaterandet är naturligtvis att inget land och ingen region var fullt förberedd på den här pandemin och EU var inget undantag, konstaterar vice kommissionsordföranden Margaritis Schinas på en presskonferens i Bryssel.
Nytt system
För att bli bättre framöver föreslås nu tio åtgärder, i en blandning av gamla förslag och nya. EU-kommissionen hoppas bland annat kunna lansera ett nytt system för att samla in smittlägesinformation, kunna utropa ett gemensamt pandemikrisläge och ta fram årliga rapporter över hur förberedda alla är.
För medlemsländernas motsvarigheter till Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell vill Schinas också erbjuda ett nytt karriärsteg.
Vi föreslår införandet av en ny EU-chefsepidemiolog som kan agera som centralfigur för informationen i ett krisläge, säger kommissionären i Bryssel.
Ny myndighet
Bland de tyngsta delarna i åtgärderna finns skapandet av Hera – en ny myndighet för hälsonödlägen – som föreslogs redan i fjol.
Kommissionen hoppas att Hera ska finnas på plats redan år 2023 och fungera som en motsvarighet till USA:s Barda, med ansvar för att se till att utrustning och vaccin finns på plats i medlemsländerna.
Läs mer: Vaccingränsen sänks igen i Stockholm