Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är på väg att kasta ut tio ambassadörer – bland dem Sveriges – ur landet. Det kan bottna i att han känner sig kränkt, enligt Turkietkännaren Paul Levin.
– Erdogan är hårt pressad, mer än vad han någonsin har varit politiskt.
Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet, säger att det förvisso inte är helt klart att Erdogan faktiskt utvisar ambassadörerna, men att det oavsett är ett ovanligt kraftfullt ställningstagande.
Delvis mot Sverige, men kanske främst mot stora länder som USA, Tyskland och andra EU- eller Natoländer.
– Han ligger dåligt till i opinionsmätningarna och ekonomin går på knäna. Liran rasar gentemot dollarn och han insisterar på att fortsätta driva en penningpolitik som de flesta ekonomer skulle beskriva som irrationell, säger Levin till TT.
De berörda ambassadörerna är från Sverige, USA, Tyskland, Frankrike, Kanada, Danmark, Norge, Finland, Nederländerna och Nya Zeeland.
Emotionell reaktion
I måndags kritiserade de tio ambassaderna fängslandet av aktivisten Osman Kavala.
Erdogan har nu beordrat Turkiets utrikesminister att förklara de tio ambassadörerna icke-önskvärda ”så snart som möjligt”.
Levin säger att en tolkning är att Erdogan medvetet vill skapa en diplomatisk konflikt för att piska upp nationalistiska strömningar.
– Det finns en annan tolkning, som jag är mer benägen att tro på. Det är att han i sitt hårt pressade politiska läge, med rykten om hälsobekymmer, faktiskt reagerar emotionellt på den här hårda kritiken de tio ambassadörerna har riktat mot honom och Turkiet. Att det här är någon slags ilsken och sårad reaktion, säger Levin.
”Brottet med väst”
Erdogans beslut påverkar Turkiets relation med försvarsalliansen Nato, där man är medlemsland.
– Turkiets relationer med Nato och EU är redan svårt sargade. Det krävs inte så mycket för att de ska försämras ytterligare, säger han och fortsätter:
– En stötesten är att Turkiet har köpt luftvärnssystem från Ryssland som inte är kompatibla med Natosystem. System som utgör en säkerhetsrisk, för att de skulle kunna läsa av de andra systemen och få underrättelseinformation. Därför har USA sanktionerat Turkiet, säger Levin.
Inte bara det. Det hela kan också vara ett tecken på att Turkiet, som alltjämt söker medlemskap i EU, kanske är på väg mot ett uppbrott på den fronten.
– Om Turkiet skulle kasta ut deras ambassadörer är det nästan som att Erdogan markerar att brottet med väst är på riktigt, säger Levin.
Läs även: Islamistkopplade tidigare M-politikern Waberi avskedad och polisanmäld