Facebook noscript imageExpert: ”Glasklart att Ryssland ligger bakom attackerna mot Nord Stream”
Ukrainakriget
Expert: ”Glasklart att Ryssland ligger bakom attackerna mot Nord Stream”
Gasläckan i Östersjön från Nord Stream fotograferad från danska flygplan. Foto: Danmarks försvarsmakt/TT och LA2, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Gasläckan i Östersjön från Nord Stream fotograferad från danska flygplan. Foto: Danmarks försvarsmakt/TT och LA2, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Nord Stream 1 och 2 har båda utsatts för sabotage under måndagen och tisdagen. I nuläget är det oklart vem som ligger bakom. Bulletin har intervjuat Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet. Han är säker på att det är Ryssland som ligger bakom attackerna.

Ett läckage upptäcktes natten till måndagen i Nord Stream 2 och under tisdagen upptäcktes även läckage i Nord Stream 1. De ryska gasledningarna har sedan dess läckt ut gas i Östersjön.

Läckorna i gasledningarna ligger inom Sveriges och Danmarks ekonomiska zoner, men inte inom svenskt eller danskt territorium. Enligt svenska och danska källor har kraftiga explosioner ägt rum i havet enbart några timmar innan läckorna upptäcktes.

Läckagen visar inga tecken på att avta och det är fortfarande oklart hur mycket gas som läckt ut. Danmark tror att utsläppen kommer att pågå i minst en vecka. Svenska kustbevakningen övervakar läckan och säger att utsläppen syns på havsytan, en cirkel på cirka 900 meter i diameter. En säkerhetszon har även upprättats för att hålla borta sjö- och flygtrafik.

Marcus Öhman är avdelningschef för hav och vatten vid Världsnaturfonden WWF, och säger till Bulletin att detta kan ha en allvarlig påverkan på havslivet i Östersjön.

– Det är en stor mängd gas som bubblar rakt upp i vattnet. Marina livet i direktanslutning kommer att påverkas av gasläckan och det kan vara stressande för vissa organismer som fiskar med mera. Exakt hur stor effekt är svårt att säga, det beror på hur stort marint liv det finns där, säger han och fortsätter:

– Det är viktigt att forskare och havsmyndigheten tar sig dit så fort som möjligt och undersöker påverkan av läckaget. Det är även viktigt att komma ihåg att gasläckan
har en stor belastning för hela klimataspekten, metangas har ju mer än 30 gånger så stark klimatpåverkan som koldioxid och det bubblar rakt upp i atmosfären just nu.

Vem ligger bakom detta?

Till en början var det osäkert om det var en olycka eller vem det egentligen var som låg bakom explosionerna, men nu lutar allt fler länder åt att det rör sig om medvetna attacker. Det finns starka misstankar om sabotage i och med uppgifter om explosioner på Östersjöns havsbotten.

Stefan Hedlund, som är professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet, menar att det inte råder några som helst tvivel om vem det är som ligger bakom attackerna mot Nord Stream-gasledningarna.

– Det är ryska attackdykare som gjort det, det är glasklart. Det är ingen överraskning, USA varnade om detta för flera veckor sedan. Det finns ingen annan möjlig förklaring, säger Stefan Hedlund till Bulletin.

Även Ukraina anklagar Ryssland för att ligga bakom attackerna mot de två gasledningarna i Östersjön. Kiev menar att attackerna är ett angrepp mot EU och att Ryssland försöker skapa oro och panik i Europa inför den kommande vintern.

Möjligen Ryssland

Hedlund är övertygad om att det är Ryssland som ligger bakom attackerna mot Nord Stream 1 och 2. Han menar liksom Ukraina att Putin vill skapa ett maximalt kaos i Europa för att ställa de europeiska länderna mot väggen.

– Genom att spränga ledningarna kan man orsaka ett maximalt kaos i Europa, det är vad det handlar om. Putins sista chans att skapa kaos i Europa och få de europeiska länderna att bli desperata, framför allt Tyskland, säger Hedlund

Enligt Stefan Hedlund försöker den ryska regeringen i Kreml skapa ett tillräckligt kaos som kan tvinga tyskarna att lägga ner sanktionerna och sluta stödja Ukraina. Genom att stoppa gasledningarna helt kan man frysa ut de europeiska länderna bokstavligt talat.

Det är framför allt Tyskland som Ryssland försöker påverka, menar Hedlund. Tyskland är den svaga länken och har en regering som möjligen kan släppa på sanktionerna och börja förhandla med Ryssland igen.

– Det handlar om att skrämma tyskarna så mycket att de slutar stödja Ukraina och blir vänner med Ryssland igen. Genom att stoppa gasen helt, kan tyskarna bli desperata när vintern kommer.

Attackera sina egna gasledningar?

Varför skulle Ryssland attackera sina egna gasledningar kan man fråga sig, men de är redan värdelösa och därför är det fullt möjligt, menar Hedlund.

– Chanserna är borta, gasledningar i Östersjön kommer aldrig att användas mer, så de har inget värde. De ryska gasledningarna är värdelösa och därför har man råd att sabotera dessa.

Han menar att Ryssland har tillräckligt mycket gasledningar genom Ukraina för att försörja Europa med rysk gas. Nord Stream behövs egentligen inte, men att strypa gasledningarna skapar kaos och gör de europeiska länderna desperata när vintern kommer.

Attackerna mot Nord Stream är möjligen början på andra attacker, menar Hedlund. Han höjer ett varningsfinger för norska gasledningar.

– Attackerna är framför allt riktade mot Tyskland för att få dem att agera, men även Norge kan vara hotat, deras gasledningar kan vara illa ute. Fler explosioner mot energiinfrastrukturer och elkablar är att vänta.

Det finns inte något hot mot Sverige gällande detta, utan det rör sig om en rysk attack för att skaka hela EU och framför allt Tyskland, det är Putins sista akt, menar Stefan Hedlund.

– Attackerna har inget med Sverige att göra, det är inget militärt hot. Gasledningarna saboterades för att skapa kaos, för att få Europa att tänka om kring sina sanktioner mot Ryssland och sitt stöd till Ukraina.

Läs även: Hjort: Talmansvalet visar vart Sverigedemokraterna är på väg

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.