Den tyska energipolitiken kan komma att sänka landets industri och Sverige riskerar att dras med i fallet. Det menar energiexperten Staffan Reveman i en intervju med Tidningen Näringslivet.
Enligt siffror från SCB som Tidningen Näringslivet hänvisar till stod Sverige 2022 för en export av varor till Tyskland till ett värde av 203 miljarder kronor. Tillsammans med Norge utgjorde landet den största handelspartnern. Därav skulle Sverige i hög grad påverkas ifall den tyska industrin går på knäna.
– Tyvärr håller de tyska politikerna på att driva tysk industri samt Europas klimatarbete rakt mot stupet med idiotisk energipolitik. Först bygger man in industrin i ett beroende av fossilgas och kolkraft och sedan tvingas man låta befolkningen subventionera de kraftiga utsläppen för att industrin inte ska lämna landet när elpriserna rusar som en konsekvens, säger Staffan Reveman till TN.
Han fortsätter:
– Sedan lurar man befolkningen att man ska göra en storsatsning på vätgas och knyter upp bolagen i klimatskyddskontrakt trots att om man sätter sig in i detta förstår man att det inte kommer att bli vätgas utan fossilgas som kommer ur rören. Allt för att man vägrar satsa på kärnkraft.
Reveman menar att Sverige – och andra länder som motsätter sig utvecklingen – nu måste ställa Tyskland mot väggen så att de börjar återöppna sina kärnkraftverk. Om inte så kommer både den europeiska konkurrenskraften och arbetet för klimatet att gå till spillo, enligt honom.
– Sverige måste sluta vara ja-sägare i EU och lära från Tyskland och Frankrike i det avseendet, annars blir man överkörd. Alla länder som kan måste markera mot Tyskland för det är allas vår angelägenhet att den tyska industrin fortsätter att stå sig stark. Det som händer i Tyskland just nu är oerhört skadligt för hela Europas ekonomi, säger han.
Läs även: Tyska oppositionsledaren: ”Ett stort misstag att stoppa kärnkraften”