Folkhälsomyndigheternas rekommendation om att jobba hemifrån försvinner den 29 september. Humlegården Fastigheters podcast delar med sig av experttips för det nya normala och eventuella förändringar som krävs på kontoret.
Humlegården Fastigheters nya podcast ”Miljöer att växa i” lyfter aktuella frågor kring kontoret, arbetslivet och stadsutveckling. Under ett avsnitt tog de upp hur kontorets roll ändrats i samband med pandemin och vad man bör tänka på i återgången till kontoret.
Trots att de flesta är överens om att den bästa företagskulturen skapas på plats och att kontoret är den bästa platsen för utveckling och samarbete, vill medarbetarna ha kvar vissa fördelar som man vant sig vid genom att jobba hemifrån.
– Vi måste ge medarbetarna möjlighet att kunna jobba fokuserat på kontoret. Behovet av att kunna stänga en dörr och vara avskärmad är mycket högre nu, säger Jonas Hurtigh Grabe, arbetsplatsstrateg från Veldhoen + Company, i podcasten.
”Resandet upptog 20 procent av vår tid”
Enligt mätningar är 63 procent av kontorsarbetet fokuserat arbete, vilket gör det viktigt att kontoret stödjer det, rapporterar CityMark.
När det är dags att återgå till kontoret är det en bra chans att fundera över vad man kan göra med kontorsytan.
– Det finns en fara med att se kontoret som en kostnad och tro att man kan minska ytorna när fler kommer att jobba hemifrån. Genom en omfördelning av ytorna kan man istället använda lokalerna till att locka tillbaka medarbetarna, säger Peter Lind, fastighetschef på Humlegården.
Jonas Hurtigh Grabe tror att många lurar sig själva till att tro att beläggningsgraden kommer att minska efter corona och därmed fattar fel beslut.
Han anser att den normala beläggningsgraden före pandemin var kring 50 procent – då man ofta var i möten, reste eller jobbade på distans – men att man kanske sitter mer på kontoret om man har teams-möten i stället för att resa. Vilket han säger tidigare upptog 20 procent av arbetstiden.
– De öppna kontorslandskapen kommer att få ta stryk. Vi vill kunna jobba mer koncentrerat och även glesa ur kontoret för att kunna hålla viss social distans även framöver, säger Hurtigh Grabe.
Läs även: Carlson: Coronarestriktioner för dem som inte vaccineras
Läs även: Magdalena Andersson: Coronastöd fasas ut