Facebook noscript imageExperten: "Xi Jinping har Kina i ett järngrepp"
Nyheter
Experten: "Xi Jinping har Kina i ett järngrepp"
Kinas president Xi Jinping höll tal i Peking under torsdagen. Foto: Ju Peng/TT
Kinas president Xi Jinping höll tal i Peking under torsdagen. Foto: Ju Peng/TT

Kinas president Xi Jinping stärker sin makt i landet. Det styrande kommunistpartiet har på ett möte antagit en resolution som placerar honom i mitten av landets historia.

Resolutionen klubbades efter ett fyra dagar långt möte i Peking, där omkring 350 personer ur Kinas politiska elit deltog.

Den ska enligt rapporter från statliga nyhetsbyrån Nya Kina ”ge den korrekta bilden av partiets historia” och ”förena alla medborgare kring partiet och Xi Jinping”.

 – Han har partiet och landet i ett järngrepp, säger Kinakännaren Torbjörn Lodén.

Stärka presidentens roll

Torbjörn Lodén, sinolog och chef för Stockholm China Center vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP), säger att det här innebär en tillbakagång till det gamla centraliserade Kina.

– Jag tror att den här resolutionen framför allt syftar till att stärka partiet och Xi Jinpings kontroll över det kinesiska samhället, säger han.

– Det finns en opposition i Kina som den här resolutionen delvis riktar sig mot. Men att de skulle utmana och stoppa Xi Jinping från omval vid partikongressen nästa år finns inte på kartan, menar Lodén.

Historisk resolution

Det är tredje gången som en liknande resolution antas av partiet, som grundades 1921. Första gången, 1945, stärktes Mao Zedongs ledarposition mitt under brinnande inbördeskrig.

Andra gången, 1981, kom resolutionen under Deng Xiaopings med en rad marknadsvänliga ekonomiska reformer – så kallad Deng Xiaoping-teori, en viktig del av den bredare ideologiska riktningen som kallas ”socialism med kinesiska särtecken”.

Enligt nyhetsbyrån Nya Kina är Mao omnämnd endast sju gånger i dokumentet, Deng fem gånger. Xi Jinping förekommer hela 17 gånger.

Xi Jinpings framtid?

2018 ändrade Kommunistpartiet i grundlagen, vilket gjorde det möjligt för presidenter att väljas på obestämd tid.

Tidigare begränsning var på två mandatperioder, vilket infördes för att öka stabiliteten i Kina efter Mao Zedong, som styrde partiet till sin död 1976.

Xi Jinpings andra mandatperiod går ut 2023.