Facebook noscript imageFacklig uteslutning av SD-politiker ogiltig
Nyheter
Facklig uteslutning av SD-politiker ogiltig
En SD-politiker får rätt mot Transportarbetareförbundet.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
En SD-politiker får rätt mot Transportarbetareförbundet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stockholms tingsrätt anser att det inte var rätt av Transportarbetareförbundet att utesluta en medlem som var politiskt aktiv i Sverigedemokraterna, enligt en ny dom. Dock anser inte rätten att personen i fråga har rätt till skadestånd på grund av uteslutningen.

En SD-politiker i norra Sverige får rätt mot Transportarbetareförbundet. Tingsrätten ogiltigförklarar beslutet om att utesluta politikern från medlemskap i facket.

Det var sedan lastbilschauffören valts till ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige vid valet 2018 som han uteslöts ur Transportarbetareförbundet. Att vara aktiv sverigedemokrat var inte förenligt med förbundets stadgar som handlar om att verka för alla människors lika värde, ansåg facket.

Men tingsrätten håller inte med och slår fast att facket inte haft stöd i föreningsstadgarna för en uteslutning.

”Tingsrätten har, vid en objektiv tolkning av dessa stadgar, funnit att uteslutning inte haft stöd i nämnda stadgar”, säger Joakim Munter, rådman vid Stockholms tingsrätt, i en kommentar.

Jag tycker att domen är välskriven. Man måste på ett tydligt sätt se att han eller hon tillhör en organisation som direkt diskriminerar andra människor. Det har vi också haft som en del av vår grund för att det inte finns något stöd för den tolkning Transportarbetareförbundet gör, säger Anders Elvingsson, jurist som företräder lastbilschauffören, som är nöjd med domen.

Passiv fackmedlem

Chauffören hade inte något förtroendeuppdrag inom facket utan var passiv medlem. En skillnad från andra fackförbund är att Transportarbetareförbundet inte bara stoppar politiskt aktiva sverigedemokrater från förtroendeuppdrag, utan även aktiva SD:are från medlemskap i förbundet.

Han valde att gå till domstol bland annat då han ansåg att fackets beslut stred mot föreningsfriheten och att han fråntagits möjligheten att få det skydd på arbetsmarknaden som ett fackligt medlemskap innebär.

Inte bevisat

Tingsrätten anser inte att facket kunnat bevisa att chauffören bedrivit eller stött verksamhet som inte var förenlig med förbundets stadgar.

”Eftersom förbundet inte har förmått visa att X gjort sig skyldig till något som enligt förbundets stadgar berättigat förbundet att utesluta honom ogiltigförklarar tingsrätten beslutet om uteslutning”, står det i domen.

Dock anser inte rätten att personen i fråga har rätt till det skadestånd på 100 000 kronor som han krävt på grund av uteslutningen.

Skälet till att vi ville ha skadeståndsdelen prövad är att det inte ska vara så enkelt att utesluta personer från ett fackförbund, och bli av med de rättigheter och det skydd medlemskapet innebär, utan att riskera någon form av skadestånd för den kränkningen, säger Anders Elvingsson, som ännu inte fattat något beslut om en eventuell överklagan.

Rättat: I en tidigare version av texten hade Anders Elvingsson fått fel titel.

Bakgrund

Lastbilschauffören som är hemmahörande i norra Sverige valdes in som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige vid valet 2018.

En av fackförbundets lokala avdelningar gjorde då en hemställan om uteslutning – ett beslut som togs av förbundsstyrelsen i början av 2019.

Historien gick sedan vidare till Stockholms tingsrätt efter att chauffören överklagat och krävde att uteslutningen hävs samt skadestånd på 100 000 kronor.

TEXT: TT. Texten är uppdaterad.

TT Nyheter