Det svåra och komplicerade släckningsarbetet av branden på fartyget Almirante Storni utanför Göteborg fortsätter. Elden har begränsats till det brinnande virket men är inte helt under kontroll.
– Vi brassar på med så mycket vatten som möjligt, säger Valdemar Lindekrantz på Kustbevakningen.
Fartyget är fullastat med sågat virke. Brandmännen har lyckats hindra branden från att sprida sig i lasten och gå närmare fartygets brygga. Själva fartyget brinner inte.
– Vi kan inte säga att branden är under kontroll, men vi har hindrat den från att sprida sig. Det är ett dynamiskt läge, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen, vid 07.30-tiden.
Ett av Kustbevakningens största fartyg, KBV 001 Poseidon, deltar i släckningen. Systerfartyget KBV 002 Triton var under söndagsmorgonen på väg för att ansluta till det intensiva arbetet ute i skärgården för att avlasta.
Ingen prognos
De är med sina två vattenkanoner utrustade för att hantera just fartygsbränder.
– Taktiken nu är att spruta så mycket vatten som vi bara kan. Sedan ska vi försöka backa tillbaka lite för att se vad det har fått för effekt. Så får man hålla på så fram och tillbaka. Vi får se hur det utvecklar sig under dagen och om vi behöver ändra taktik, säger Valdemar Lindekrantz.
Även en bogserbåt sprutar vatten på fartyget och några av de 13 specialutbildade brandmän som under kvällen bekämpande branden är kvar ombord.
– Det är väldigt svårt att släcka i och med att det brinner djupt inne i lasten.
Det finns ingen prognos för när branden kan vara släckt.
Besättningen kvar
Larmet om att det brann i det breda fartyget kom vid 14.30 på lördagen. Det var trälasten i fören som började brinna, men branden spred sig sedan bakåt. Kustbevakningen uppskattar att mellan 50 och 70 meter av det 177 meter långa fartyget är påverkat.
– Den har inte spridit sig särskilt mycket närmare där besättningen har sina hytter, säger Valdemar Lindekrantz.
Den 17 man stora besättningen är ännu kvar ombord, men det finns helikoptrar i beredskap i fall de skulle behöva evakueras.
– Det är deras fartyg och besättningen är de sista som vill lämna fartyget. Då ska det vara fara för liv.
Så det är inget problem att besättningen är kvar?
– Inte i nuläget. De gör också en viktig roll ombord för att kyla ner fartyget, flytta tankar bort från elden och liknande.
När elden är helt under kontroll kommer fartyget att bogseras in till kaj. Ingen person har skadats i händelsen.