Årets förhandlingar mellan fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är ovanligt svåra. I Malmö har flera stora bostadsbolag som nyligen genomfört bland de högsta hyreshöjningarna på 30 år krävt en andra hyreshöjning för i år från den första juli.
Den andra hyreshöjningen omfattar nästan 15 000 lägenheter. Kravet kommer från sex stora privata bostadsbolag i Malmö. Det motiveras med högre räntor, dyrare material, reparationer och underhåll samt kraftigt höjda fjärrvärmepriser.
– Vi måste agera på det, säger Robin Wilhelmsson, presskontakt på Heimstaden, som äger drygt en tredjedel av de lägenheter som berörs, enligt TT.
Mot detta protesterar Hyresgästföreningen kraftigt. Deras förbundschef Erik Elmgren säger enligt TT att detta kan sluta med rena Vilda västern på hyresmarknaden. I sjuttio år har samma princip gällt, att hyresnivån förhandlas en gång årligen.
– Det gjorde vi i år också. Men bläcket hade knappt torkat på överenskommelsen och så kommer de här företagen ut och säger att de behöver höja hyran ännu mer den 1 juli. Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger Elmgren..
Hyresgästföreningen hoppas att de sex bolagen i Malmö backar från sitt yrkande. Elmgren säger att han har svårt att tro att bostadsbolagen bakom kraven har så dåliga marginaler att två procent högre hyresintäkter från 15 000 lägenheter under några månaders tid kan vara avgörande.
Heimstadens krav på en andra hyreshöjning i Malmö omfattar omkring 6 000 lägenheter, men bolaget har tiotusentals lägenheter i andra städer.
Enligt Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägaren, skulle det skulle behövas hyreshöjningar på 25–30 procent för att täcka kostnadsökningarna för bostadsbolagen det gångna året, men parterna enades i fjol om att i förhandlingarna utgå från snittet för de gångna tre årens kostnadsökningar, vilket ligger på runt tio procent. Detta kan man inte täcka med hyreshöjningar på lite drygt fyra procent.
I praktiken innebär det att en hyresgäst med en normal trerummare på en hyreshöjning med dagens avtal på 300–400 kronor i månaden samtidigt som kostnaderna för ett lån till en motsvarande bostadsrätt kan ha stigit 8 000–9 000 kronor.
– Hyresvärden agerar krockkudde för hyresgästen. Detta glöms ofta bort i debatten, säger Ernhagen.