Under torsdagskvällen stoppades kärnkraftverket Ringhals 3 för andra gången på kort tid. Nu har man lokaliserat felet och under lördagen kommer man troligen att starta upp reaktorn igen.
– Det är ungefär samma fel som tidigare, säger Anna Collin till Bulletin.
Vattenfall har lokaliserat felet vid kärnkraftverket Ringhals 3 utanför Varberg. Om allt går som det ska kommer man att kunna starta upp reaktorn under lördagen.
– Prognosen är att vi ska kunna starta upp imorgon (lördag) kväll och räknar med att vara tillbaka i full kraft på söndag förmiddag, säger Anna Collin, presschef på Ringhals till Bulletin.
I onsdags i förra veckan stoppades Ringhals 3, då en av styrstavarna löstes ut på grund av ett signalfel. Vid det stoppet tog det fyra dagar innan reaktorn var uppe i full effekt igen.
fakta
Kärnkraftsreaktorer i Sverige
Sverige har sex reaktorer, på tre kärnkraftverk, kvar i drift:
Ringhals: Ringhals 3 och Ringhals 4,
Forsmark: Forsmark 1, 2 och 3.
Oskarshamn: Oskarshamn 3.
Tidigare svenska kärnreaktorer:
Ringhals 1 stängdes av den 31 december 2020, ett år efter Ringhals 2.
Oskarshamn 1 och 2 stängdes 2015 respektive 2017
Barsebäck stängdes 1999 respektive 2005
R1, Sveriges första kärnreaktor, var en forskningsreaktor i berget under KTH i Stockholm. Startades 1954 och var i bruk till 1970.
Studsvik, nordost om Nyköping, har haft flera forskningsreaktorer i bruk från 1960 till 2005.
Ågestaverket söder om Stockholm var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk. Reaktorn var i bruk från 1963 till 1974. Demonteringen började dock först 2020 och väntas pågå till 2025.
Marvikenverket, på Vikbolandet öster om Norrköping, byggdes på 1960-talet men togs av bland annat säkerhetsskäl aldrig i drift som kärnkraftverk. Däremot kopplades turbinen senare ihop med en oljedriven ångpanna som fram till 2009 användes för kortvariga insatser vid hög belastning på elnätet.
Källor: Vattenfall, Uniper och Nationalencyklopedin.