Facebook noscript imageFem viktiga tips när du ska köpa en begagnad bil – för en lyckad affär
Ekonomi
Fem viktiga tips när du ska köpa en begagnad bil – för en lyckad affär
Fem goda råd för dig som går i tankarna att köpa begagnad bil. Foto: Ingvar Karmhed/SvD /TT
Fem goda råd för dig som går i tankarna att köpa begagnad bil. Foto: Ingvar Karmhed/SvD /TT

Det kan vara svårt att ha koll på bilmarknaden som kan vara en riktig djungel. Nu har M Sverige tagit fram fem viktiga tips när du ska köpa en begagnad bil, oavsett om du köper den privat eller från en firma.

Dagens bilar är tekniskt avancerade och det gäller även begagnade bilar, därför kan det vara svårt att hänga med i den djungel som bilmarknaden är. Att köpa en begagnad bil kan antingen bli ett riktigt helvete med massor av oförutsedda utgifter, eller en lyckad affär som blir ett mycket billigare alternativ till en ny bil. Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige, har listat fem viktiga tips när ska köpa en begagnad bil.

Rätt bil kan spara pengar

Kan du köpa en mindre bil, gör det. En stor bil har oftare ett högre pris, även skatt, försäkring och drivmedel medför högre kostnader. Ju mer och avancerad teknik kan kosta mycket att underhålla. En suv och/eller fyrhjulsdrift som för det mesta är onödigt för att klara den dagliga körningen och gör ägandet av bilen dyrare. Det är bättre att prioritera en bra ifylld servicebok och att vinterdäcken håller god kvalitet.

Våga köpa privat

Om du väljer att köpa bilen direkt av en privatperson kan båda tjäna på affären. Bilhandlarna har ofta ett högt påslag och därför blir priset oftare lägre om du köper bilen från en privatperson. Det är dock svårare att reklamera fel eller att få garantier när man köper bilen privat. Den som säljer bilen är skyldig att informera om kända fel och brister på fordonet. Det övriga, som ägarförhållanden, skulder och lån ligger på köparen att kolla upp. Upprätta ett köpeavtal som M Sverige tillhandahåller för sina medlemmar. Det går att googla fram köpeavtal på andra ställen också. För att affären ska vara trygg för både säljare och köpare bör man genomföra ägarbytet genom Transportstyrelsens app ”Mina fordon” och betala med Swish.

Spara annonsen

Spara annonsen, den är en del av avtalet för köpet av bilen. Det som står i annonsen gäller, har säljaren försökt att reservera sig för felskrivningar – det är i så fall en varningsklocka för att inte ta ansvar. Köper du bil via en bilhandlare ska det finnas en varudeklaration för bilen. Saknas detta köp, ha tålamod och köp din bil hos någon annan.

Du kan ångra dig

Du kan ångra dig fram till dess att du tagit emot bilen. Skriv inte på något papper förrän du är helt säker på att det är just den bilen du ska ha. Har du skrivit på ett papper och ångrar dig har bilhandlaren rätt till viss ersättning. När du tagit emot bilen kan du inte ångra dig. Det finns dock ett undantag, har köpet gjorts upp på distans – då är ångerrätten 14 dagar.

Reklamationsrätt

Det spelar ingen roll hur gammal bilen är eller om bilhandlaren inte lämnar några garantier, något som är frivilligt, gäller ändå konsumentköplagen. Från och med maj 2022 gäller reklamationsrätten i två år om man upptäcker fel som fanns när köpet ingicks. Plötsliga fel, som till exempel att kamremmen brister ingår inte i reklamationsrätten.

Läs även: Nasas superladdare fyller elbilen på endast fem minuter

Tomas Hedlund