Känslig data som samlas in av fertilitetsappar delas vidare, visar en ny studie som Umeå universitet har gjort tillsammans med Newcastle University. Dessutom visar en annan studie att bara fem procent av dessa appar är vetenskapliga.
Många kvinnor använder fertilitetsappar när de försöker bli gravida eller vill följa förloppet på sin graviditet. Men nu visar en studie från Umeå och brittiska Newcastle University att en majoritet av de mest populära apparna delar vidare den data som samlas – utan kvinnornas vetskap eller godkännande.
Det kan röra sig om känsliga uppgifter som aborter, infertilitet eller graviditet, vilka sedan delas vidare till en tredje part som kan använda det för annonsering eller apputveckling, skriver Umeå universitet i ett pressmeddelande.
Teresa Almeida, institutionen för informatik, säger i pressmeddelandet att uppgifterna som appanvändarna matar in förvaras på ett mycket osäkert sätt. Dessutom medför standardinställningarna att appen delar data utan användarens godkännande.
”Till exempel kan information om en abort nå obehöriga och därmed innebära en risk för användaren, i andra fall kan en våldsam eller kontrollerande partner ta del av kvinnans bild av sitt fysiska och psykiska mående”, säger Teresa Almeida.
Bara fem procent vetenskapliga
Den typ av data som apparna samlar in är privat information som användarna själva rapporterar om, som psykiskt mående, sexuell aktivitet och till och med orgasmer, liksom andra uppgifter om hälsa.
Tillsammans med Maryam Mehrnezhad, Newcastle University’s School of Computing, har Teresa Almeida analyserat så kallade sekretessnotiser och dataspårningsmetoder hos 30 appar som alla har varit gratis och högst listade vid en sökning i Google Play Butik.
Forskarna kunde efter nedladdning upptäcka att majoriteten av fertilitetsapparna inte följer GDPR-kraven. Dessutom aktiverade apparna i snitt 3.8 spårningsprogram direkt efter att ha installerats, även om användaren inte hade godkänt sekretessnotiserna.
I en annan studie från i fjol, från australiensiska University of Newcastle tillsammans med Western Sydney, slogs det dessutom fast att bara fem procent av fertilitetsapparna innehåller professionella råd eller stöder sig på vetenskaplig litteratur.
Vid en genomgång av 299 studier om 73 appar kom forskarna även fram till att 75 procent av apparna erbjuder ägglossningsprognoser men att dessa bara visar strax över 20 procents precision.
TEXT: Ana Cristina Hernández