Facebook noscript imageFHM: Oklart om brittiska mutationen ligger bakom ökad smitta
Nyheter
FHM: Oklart om brittiska mutationen ligger bakom ökad smitta
Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, under tisdagens myndighetsgemensamma digitala pressträff om pandemiläget. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT.
Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, under tisdagens myndighetsgemensamma digitala pressträff om pandemiläget. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT.

Andelen provsvar med covid-19-smitta av den brittiska mutationen ökar som mest i Gävleborg, som just nu är bland de regioner där smittan sprids snabbast. Enligt Folkhälsomyndigheten kan man dock inte säga att det är mutationen som är orsaken.

Gävleborg är just nu hårt drabbat av viruset och redan i början av förra veckan gick regionen ut och sade att det var tydligt att man befann sig i en tredje pandemivåg.

Då hade man redan gått ut med särskilda rekommendationer som bland annat innebär att man alltid ska ha munskydd på sig i kollektivtrafiken och på vissa arbetsplatser.

Samtidigt har regionen en hög andel provsvar med den brittiska virusvarianten, som tros vara mer smittsam.

Bulletins medarbetare Benjamin Kalischer Wellander frågade därför Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, om det går att koppla den snabba ökningen i Gävleborg till mutationen. Risken är att samtliga regioner ganska snart kommer att gå i samma riktning, menar han.

– Det behöver inte gå hand i hand. Det är klart att får man in en variant med ökad smittspridningspotential i en situation där man har problem med smittspridning i vissa miljöer så kommer ju den smittspridningen att öka mer. Men det är samma åtgärder man vidtar och man kan hålla nere smittspridningen, säger hon.

Problemet i Gävleborg skulle snarare kunna vara en generellt hög smittspridning, menar hon, och nämner Danmark som exempel på en annan typ av utveckling.

– Man ser i Danmark att man med en minskande smittspridning ändå har en väldigt snabb ökning av den här varianten.

Under tisdagen meddelades även att ytterligare 39 dödsfall med bekräftad covid-19 hade rapporterats, vilket innebär att 13 042 personer avlidit. Sammanlagt har 669 950 personer fått åtminstone en vaccindos, vilket motsvarar 8,2 procent av den vuxna befolkningen. Av dessa utgör de som har fått två doser 3,9 procentenheter.

TEXT: Sören Billing och Benjamin Kalischer Wellander, TT

Sören Billing