Facebook noscript imageFHM: Sverige bland de värst drabbade i Europa
Nyheter
FHM: Sverige bland de värst drabbade i Europa
Folkhälsomyndigheten rapporterar nya dödsfall med bekräftad covid-19. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Folkhälsomyndigheten rapporterar nya dödsfall med bekräftad covid-19. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Fler än 250 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige. Samtidigt konstateras fler fall av den muterade virusvarianten från Storbritannien – utan koppling till resa.

Folkhälsomyndigheten ser att vissa regioner, som Stockholm och Norrbotten, går ned i smittspridningstakt medan andra regioner ligger på en platå och vissa ökar.

Människor mellan 20 och 59 år är de som i högst grad smittas av coronaviruset just nu. Samtidigt smittas även barn i ganska hög utsträckning, säger myndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell.

– Vi har en stor förekomst av covid-19 i gruppen ned till 13–15 år, säger hon.

Totalt antal anmälda sjukdomsfall per 100 000 invånare är 725 de senaste 14 dagarna, vilket är högt i Europa, enligt Karin Tegmark Wisell. Några länder har värre smittspridning, däribland Litauen som har runt 1 300 konstaterade fall per 100 000 invånare.

– Vi har ett stort antal fall som är konstaterade i landet.

Ytterligare 277 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, men siffran återspeglar inte dödsfall som inträffat de senaste dagarna. Enligt Tegmark Wisell beror det på en eftersläpning, särskilt efter helgerna, och antalet dödsfall ligger i medeltal omkring 60–70 fall per dag. Sammanlagt har nu 9 262 smittade avlidit i landet.

”Gör vad vi kan”

Trycket på landets intensivvårdsavdelningar är högt och ungefär 30 personer per dag läggs in för iva-vård med covid-19. Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen, säger att sjukvården har det kämpigt just nu.

Samtidigt har 17 nya fall av virusvarianten som upptäckts i Storbritannien påvisats i Sverige. Fem fall saknar någon resekoppling. Ett fall har också upptäckts av den Sydafrikanska virusmutationen.

– En relativt stor andel av resande från Storbritannien har den här speciella varianten av covid-19 som vi anser att man bör ha under uppsikt, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon bedömer det som sannolikt att fler fall upptäcks. De som diagnostiseras med de nya virusvarianterna ska stanna hemma i sju dagar. Även de som rest från dessa länder ska testa sig regelbundet.

– Vi behöver göra vad vi kan för att minska möjligheten för den här varianten att sprida sig i landet, säger Tegmark Wisell.

Distansundervisning

På fredagen kommer regeringen ge en möjlighet till distansundervisning även på högstadieskolor. Den åtgärden ska användas med försiktighet efter att andra åtgärder vidtagits, påpekar Folkhälsomyndigheten.

– Barn blir sällan allvarligt sjuka, säger Tegmark Wisell.

Det bästa är om barn får sin undervisning i skolans lokaler.

– Vi tycker inte att det är en bra lösning, utan skolorna ska vara öppna i möjligaste mån, men det ger ett verktyg.

Folkhälsomyndigheten påpekar att risken för ökad smittspridning efter helgerna, då människor återvänder till arbetet, är uppenbar. Därför trycker man på att råden måste följas. Immuniteten i befolkningen är fortsatt väldigt låg, enligt Tegmark Wisell.

– Vi har ju verkligen tryckt på att man ska minska kretsarna, undvika köpcentrum och andra evenemang där man kan plocka upp smittan.

TEXT: Niklas Svahn/TT

LÄS ÄVEN: Tegnell: ”Inte troligt” att nya mutationen sprids i vidare omfattning i Sverige

Nyhetsredaktionen