Efter en viss tvekan har USA godkänt bitcoinfonder. Svenska Finansinspektionen (FI) tänker inte haka på.
– Skulle ett fondbolag ansöka om att få driva en fond med kryptotillgångar skulle vi sannolikt avslå den, säger Charlotte Fried på Finansinspektionen.
Under stort jubel i kryptovärlden gav den amerikanska finansinspektionen, SEC, i onsdags till sist grönt ljus för börshandlade fonder med bitcoin som underliggande värde. Bland annat detta har fått bitcoinkursen att rusa senaste tiden. Även andra mindre kryptokusiner har hakat på.
FI har grundinställningen att kryptotillgångar är alldeles för riskfyllda tillgångar för att släppas fria på de finansiella marknaderna. Men det går att spekulera i varianter, så kallade kryptocertifikat, där värdet följer den underliggande digitala valutan. I runda tal, åtminstone 100 000 svenskar har sådana, enligt siffror från de stora nätbankerna Avanza och Nordnet.
”Inte lämpliga”
– Oavsett hur man handlar kryptotillgångar, om man gör det på en reglerad marknad i och med den här börshandlade fonden eller om man handlar dem direkt, så står vi fast vid vår bedömning att kryptotillgångar inte är lämpliga för de flesta konsumenter, säger Charlotte Fried, som jobbar bland annat med policyfrågor rörande kryptotillgångar på FI.
Kryptohandel är i sig i dag inte lagligen reglerad. Det är däremot fondmarknaden, och den tillåter inte digitala valutor som underliggande värde i en fond.
Senare i år kommer ny lagstiftning, baserad på EU-direktiv, som kommer att ta ett bredare grepp om de digitala valutorna. Själva valutorna går däremot inte att komma åt för myndigheterna, men allt där ikring, som handelsplatserna och växlingskontor och liknande, enligt Charlotte Fried.
– Allt man kommer åt, kommer att regleras, säger hon.
Mer regler
Kryptocertifikaten kommer inte att förbjudas, men ska lyda under samma regler som andra finansiella produkter.
– Vi kommer fortsätta att ha inställningen att det här är väldigt riskabla produkter som de flesta bör låta bli att köpa. Men det kommer att bli bättre med regleringen av marknaden än det är i dag, säger Charlotte Fried.
Hon pekar då på bland annat bättre konsumentupplysande regler.