Flera människor har avlidit av ebola i sydöstra Guinea.
Det är det första utbrottet av den fruktade blödarfebern på fem år i det västafrikanska landet – och WHO rycker ut i en krisinsats.
Guineanska myndigheter bekräftar utbrottet och har samlats till krismöte.
Åtminstone tre smittade personer har avlidit efter att ha närvarat vid samma begravning i staden Gouéké som ligger i landets sydöstra inlandsände. Smittan har konstaterats hos ytterligare fyra personer, enligt landets högste vårdchef Sakoba Keita.
Begravningen ägde rum den 1 februari och några dagar senare började symptom uppträda hos de drabbade, såsom diarré, kräkningar, blödningar och feber.
Flera hålls isolerade
Uppgifterna från olika myndighetsinsatser har skilt sig något. Det har rapporterats om en sjuksköterska som avled den 1 februari, men det är oklart om det var till följd av ebola. Flera personer som är bekräftat eller misstänkt smittade hålls isolerade.
Tester som togs har analyserats och bekräftats vid ett laboratorium som EU instiftat i Gueckedou, som ligger i närheten av Gouéké.
Världshälsoorganisationen (WHO) meddelar via en talesperson att den inleder en stödinsats i Guinea.
Det senaste stora utbrottet av ebola i Västafrika tog sin början i Guinea. Under epidemin 2013–2016 avled minst 11 300 personer i regionen, de flesta i Guinea, Liberia och Sierra Leone.
Oro på flera håll
Liberia har ökat beredskapen efter rapporterna om nya eboladödsfall i grannlandet.
Kongo-Kinshasa i centrala Afrika har samtidigt kämpat mot flera nya utbrott av den smittsamma sjukdomen. Senast i torsdags bekräftade WHO att ännu ett utbrott pågår i landet, endast tre månader efter det att det senaste utbrottet hade förklarats över. På söndagen bekräftades ett fjärde ebolafall i Nordkivu.
I genomsnitt avlider omkring hälften av dem som smittas, enligt WHO. Andelen döda har i de senaste ebolautbrotten varierat mellan 25 och 90 procent.