Flera EU-länder återupptar Astravaccinering
Vetenskap
Flera EU-länder återupptar Astravaccinering
Flera länder återupptar vaccineringen med vaccinet från Astra Zeneca.
Foto: Pontus Lundahl/TT.
Flera länder återupptar vaccineringen med vaccinet från Astra Zeneca. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Italien, Lettland och Litauen återupptar vaccinering med Astra Zenecas vaccin, troligen redan på fredagen. Även Spanien förordar att vaccinet ska användas.

18 Mar 2021 18:23
Uppdaterad:
19 Mar 2021 08:24

Besked från flera EU-länder kom tämligen snart sedan EU:s läkemedelsmyndighet uttalat sig om Astra Zenecas vaccin.

Italiens premiärminister Mario Draghi meddelade att vaccinering återupptas redan på fredagen. Hälsoministrarna i de båda baltiska länderna Lettland och Litauen kom med liknande besked i frågan som har splittrat många EU-länder.

Spanien är ytterligare ett av de länder som överväger att återuppta vaccinering med Astravaccinet. Regeringen har kallat till ett rådslag på torsdagskvällen med regionerna för att utvärdera om man ska häva det tillfälliga stoppet.

Samtidigt kom en uppmaning från de tyska förbundsländernas ledare, som haft ett möte med EU:s ledning.

De tyska politiska ledarna uppmanade EU att skynda på utvärderingen av det ryska vaccinet Sputnik V. I ett möte med EU-kommissionens Urusla von der Leyen ville bland andra Bayerns inflytelserike ledare Markus Söder från konservativa CSU att EU granskar det ryska vaccinet som visat sig ha ”hög säkerhet”.

Vi behöver godkänna det snabbt och effektivt och inte drunkna i traditionella byråkratiska detaljer på vägen, sade Söder.

Han fick medhåll av Berlins socialdemokratiske borgmästare Michael Müller, som sade att ”vi behöver alla vaccin vi kan få”.

TEXT: TT