”Att upphöra med återvändanden sänder fel signal och motiverar sannolikt ännu fler afghanska medborgare att lämna sina hem med sikte mot EU”, skriver sex medlemsländer i ett gemensamt brev till EU-kommissionen.
Sedan 2015 har runt 570 000 afghaner sökt asyl i EU, varav 44 000 under fjolåret, enligt brevet. De undertecknande medlemsländerna – Belgien, Danmark, Grekland, Nederländerna, Tyskland och Österrike – befarar att antalet ska öka när säkerhetsläget i Afghanistan nu förvärras.
”Därför uppmanar vi er och era arbetsgrupper i kommissionen att intensifiera samtalen med den afghanska regeringen om hur återvändanden kan och ska fortsätta under de kommande månaderna”, skriver de i brevet.
EU-kommissionen har mottagit men ännu inte besvarat brevet. På frågan om kommissionen anser att Afghanistan är säkert att återvända till svarar en talesperson att den bedömningen är upp till medlemsländerna att göra.
Den 16 juli beslutade svenska Migrationsverket om verkställighetsstopp av ut- och avvisningar till Afghanistan med anledning av det försämrade säkerhetsläget i landet. En vecka tidigare hade även Finland fattat samma beslut.
Beskeden kom strax efter att Afghanistan vädjat till EU om att upphöra med tvångsdeportationer under en tremånadersperiod, med hänvisning till talibanernas pågående offensiv.
Enligt EU-siffror har de senaste månadernas strider i Afghanistan genererat runt 400 000 internflyktingar.
Runt 1 200 personer har återsänts från EU-länderna till Afghanistan hittills under 2021, 1 000 frivilligt och 200 med tvång, enligt EU-kommissionen.
Läs även: USA drar sig tillbaka från Afghanistan - talibanerna vinner makt
Läs även: Afghanistan stoppar mottagandet av utvisade medborgare