Facebook noscript imageFlera i ”Danmarks mest kriminella familj” till Sverige efter utvisningar
Fokus
Flera i ”Danmarks mest kriminella familj” till Sverige efter utvisningar
Flera medlemmar i en kriminell klan i Danmark har flyttat till Skåne sedan de utvisats från Danmark. Arkivbild av Öresundsbron. Foto: Johan Nilsson/TT.
Flera medlemmar i en kriminell klan i Danmark har flyttat till Skåne sedan de utvisats från Danmark. Arkivbild av Öresundsbron. Foto: Johan Nilsson/TT.

Familjen fick öknamnet ”Danmarks mest kriminella familj” sedan de medverkat i en dokumentärserie. Därefter har sex familjemedlemmar utvisats från Danmark till Kroatien – men nu rapporterar BT att de har flyttat till Skåne, där de fortsätter att begå brott.

För sju år sedan medverkade medlemmar i den ökända klanen Levakovic/Petrovic i Danmark i danska TV 2:s dokumentärserie ”Sigøjnerbossen og hans berygtede familie”.

Utgångspunkten i programmet är att den romska familjen, som kom till Danmark i början av 1970-talet från dåvarande Jugoslavien, ska lämna kriminaliteten bakom sig.

Läs även: Danmark coronatestar utvisade med tvång

– Mina barn ska integreras. Det finns något som heter skolplikt och arbetsplikt, och det ska de lära sig, säger familjeöverhuvudet Gimi Levakovic.

Han ringer till den närmaste skolan för att skriva in två av sina barn på åtta respektive 14 år. Men några veckor senare har de fortfarande inte börjat skolan, samtidigt som fadern ligger i öppen konflikt med en annan kriminell klan.

Gimi Levakovic i den dokumentärserie som följde familjen Levakovic i ett och ett halvt år. Foto: TV 2.

– I alla familjer finns det ett svart får, men i vår familj är vi alla svarta får, säger brorsonen Jura Levakovic.

Bodde vid soptipp

Familjens öde blev en nationell angelägenhet i Danmark redan i början av 1970-talet, då en grupp med cirka 50 romer bosatt sig vid en soptipp på Amager i Köpenhamn. En av familjerna var Dusi Petrovic, Rubinka Levakovic och deras sex barn.

Sedan familjen fått avslag på en asylansökan höjdes röster för att låta dem stanna. Protesterna nådde de röda partierna i Folketinget och när socialdemokraten Anker Jørgensen tog över statsministerposten 1972 lät han familjen stanna.

Dusi och Rubinka erbjöds ett tillfälligt boende för hemlösa, där de fick ytterligare tre barn. Men familjens tillvaro kantades av problem. 1983 mördades deras 18-årige son i en konflikt med en romsk gruppering.

Året därpå åtalades tre bröder för sammanlagt 50 brott som huvudsakligen riktades mot äldre personer och handikappade. Sedan dess har ett återkommande tema bland familjemedlemmar varit att på olika sätt lura sig in i bostäder för att stjäla, ofta hos äldre.

Danmark ville ändra Europakonventionen

Dokumentärserien 2014 gjorde familjen Levakovic till rikskändisar i Danmark – och till en het politisk potatis.

Politiker krävde att Gimi Levakovic skulle utvisas på grund av sin mångåriga kriminalitet. Men 2016 fastslog Danmarks högsta domstol att han trots sina 28 domar inte kunde utvisas, med hänvisning till Europakonventionen.

Det fick landets dåvarande statsminister Lars Løkke Rasmussen att ta strid för att ändra hur konventionen tolkas av Europadomstolen. När Danmark tog över ordförandeskapet för Europarådet 2017 blev resultatet den så kallade Köpenhamnsdeklarationen som skulle göra det lättare att utvisa kriminella. Experter har enligt Berlingske dock ifrågasatt resultatet.

Flera av Gimi Levakovics släktningar har däremot utvisats. Den senaste månaden har brorsönerna Jimmy och Dollar dömts till utvisning för en rad grova äldrebrott. Genom att utge sig för att vara kommunanställda som skulle hjälpa till med att desinficera bostäder under pandemin lyckades de ta sig in i flera äldre personers bostäder.

Sedan tidigare har fyra andra familjemedlemmar utvisats – på pappret till Kroatien. I praktiken har de dock bara flyttat några kilometer från Danmark, över Öresund till Skåne. Nu rapporterar BT att samtliga fyra nyligen har dömts för brott i Sverige, där de under polisförhör ska ha behövt hjälp av danska tolkar.

Stölder, hot och rån i Skåne

Jura Levakovic är en av de mest kriminellt belastade familjemedlemmarna. I Danmark är han bland annat dömd för gaturån, bankrån och våldsbrott. Förra året dömdes han av Helsingborgs tingsrätt för att tillsammans med sin kusin Alpacino stjäla från matvarubutiker i Billesholm och Bjuv. De ska ha lämnat butikerna i bil trots att de saknar körkort.

I Malmö dömdes han förra året av tingsrätten för betydligt allvarligare brottslighet: utpressning, grov stöld samt bedrägeri mot två personer.

Förstasidan på den danska tabloiden Ekstra Bladet i augusti 2013 efter att en utvisningsdom mot Jura Levakovic fastslagits av Østre Landsret. Foto: Ekstra Bladet.

Tillsammans med en annan gärningsman pressade han i maj 2019 en äldre kvinna att köpa guld till ett värde av 74 000 kronor, som sedan skulle överlämnas till en annan gärningsman. Av förundersökningen framgår att Jura Levakovic sagt till kvinnan att det skulle ”gå dåligt” för henne om hon inte gjorde som hon blev tillsagd, vilket han underströk genom att dra ett finger över hennes hals.

Ett par månader senare stal han ett kuvert med 45 000 kronor från samma kvinna, och dagen därpå tog han ut 35 000 kronor från hennes konto. Två dagar senare stal han 2 000 kronor från en annan person. Tingsrätten dömde honom till nio månaders fängelse.

Hans farbröder Django och Stefano dömdes i Danmark 2013 till utvisning efter ett grovt inbrott, men har flera gånger återvänt. Numera bor även de i Skåne, där Django i januari dömdes av Helsingborgs tingsrätt för att ha stulit en iPhone från en elektronikbutik tillsammans med sin brorson Alpacino.

Läs även: Barnfamiljer vräks i Danmark efter våldsamma upplopp

I augusti dömdes han av Lunds tingsrätt för att tillsammans med Stefano försöka begå inbrott i Höör. Offret bodde ensam och mötte plötsligt Stefano Levakovic i sitt kök, skriver BT. Under rättegången framkom det att han sedan utvisningen från Danmark bosatt sig i Tyskland, där han avtjänat ett fängelsestraff på två och ett halvt år för stöld.

Tingsrätten i Lund ansåg att det var sannolikt att han i framtiden skulle begå liknande brott och dömde honom därför utöver sex månaders fängelse till utvisning från Sverige i fem år. Django fick en villkorlig dom.

Sören Billing

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!