Facebook noscript imageFlygteknikern sadlade om – startar obemannad pizzabutik
Fokus
Flygteknikern sadlade om – startar obemannad pizzabutik
Tony Gerasovski är flygteknikern som siktar på egen pizzakedja. Foto: Tony Gerasovski
Tony Gerasovski är flygteknikern som siktar på egen pizzakedja. Foto: Tony Gerasovski

Tony Gerasovski, son till en pizzabagare i Nyköping, ville verkligen inte gå i pappas fotspår. Efter att ha utbildat sig till flygtekniker tänkte han om och nu siktar han på att bli Sveriges största pizzaentreprenör.
– Jag har ett mål om att ge mig ut i Norden med pizzorna, säger han till Bulletin.

Han har pizzan i blodet. Redan 1976 öppnade Tonys pappa, Danne Gerasovski Fazana sin pizzeria i sörmländska Nyköping. När pizzerian såldes 2019 var det Sveriges då äldsta pizzeria som fortfarande hade samma ägare som när den öppnades.

Tony hade inte några som helst planer på att jobba med pizza, utan han utbildade sig till flygtekniker i stället. När Danne blev sjuk klev Tony in på pizzerian för att hjälpa familjen. Nu tog pizzaintresset fart och Tony laborerade för att hitta den perfekta pizzan. Arbetet gav resultat 2011 då han vann Pizza-SM och nu var det bara pizza som gällde för Nyköpingssonen.

Efter utmärkelsen Årets pizzabagare 2011 utvecklade Tony en egen fryspizza som bakades på pappans pizzeria. De färdiga pizzorna såldes först hos de lokala handlarna och nu har Tony byggt en fabrik som tillverkar en miljon pizzor om året. Pizzorna säljs nu i hela landet.

Obemannad pizzabutik

Succén har gett Tony blodad tand och nu ska han ge sig ut på en helt ny marknad. Han ska öppna en obemannad pizzabutik i stadsdelen Vallastaden i närheten av universitetet i Linköping. Konceptet är som gjort för studenterna, gå in i butiken, köp en fryst pizza, gjord på riktig pizzabotten med tillbehör och gå sedan hem och tillaga den hemma.

– Det är ett spännande projekt som jag vill utvärdera och om allt går bra skulle jag vilja expandera till fler butiker i Linköping, säger Tony Gerasovski till Bulletin.

Siktar på egen pizzakedja

Går projektet bra i Linköping siktar Tony på att lägga Sverige för sina fötter och att öppna en egen pizzakedja. Under det senaste året har hans fabrik dubblat produktionen från en miljon pizzabottnar till två miljoner.

– Det blir spännande att se vad detta projekt med en obemannad pizzabutik resulterar i, säger han.

Efter Sverige har han planer på att expandera sin kedja till hela Norden, något som finns med i femårsplanen.

– Jag har ett mål om att ge mig ut i Norden med pizzorna och/eller färdiga pizzabottnar. En produktion som skulle motsvara cirka sex miljoner artiklar, vilket ligger med i planen om ytterligare expandering.

Ett hantverk

Tonys pizzor är ett hantverk och varje pizza bakas för hand. I dagsläget bakas alla pizzor på dagtid. För att nå produktionsmålen kommer fabriken att gå upp till tvåskift under 2023.

Tonys egen favoritpizza är uppbyggd på en bra deg och bra råvaror. Han gillar framför allt en så kallad blanco, en pizza utan tomatsås – han tycker att den kan ta över smaken för mycket.

– En trevlig, gräddig svensk ost också, mozzarella smakar inte så mycket, jag gillar att det ska smaka något. Sedan vad man har på är helt upp till personen.

För att lyxa till det ska det vara löjrom på pizzan, tycker Tony.

– På med löjrom, lite dill, crème fraiche, citron och massa rödlök! Så blir det kanon, avslutar Tony med ett leende på läpparna.

Läs även: Jureskog: Skräckblandad förtjusning inför 29/9 – ”The show must go on”