Facebook noscript imageFN-konsult om UNRWA: Är inte förvånad
Utrikes
FN-konsult om UNRWA: Är inte förvånad
Enligt en israelisk rapport ska tio procent av de anställda i UNRWA ha kopplingar till Hamas. Foto: Mohammad Zaatari/AP
Enligt en israelisk rapport ska tio procent av de anställda i UNRWA ha kopplingar till Hamas. Foto: Mohammad Zaatari/AP

En tidigare FN-anställd berättar för Bulletin om sina egna upplevelser om att arbeta i Gaza och om erfarenheterna av UNRWA. – UNRWA var en central del i hela samhället, som en sorts myndighet.

Efter en israelisk rapport om att personal i FN:s biståndsorgan UNRWA varit delaktiga i Hamas terrorattack 7 oktober har biståndet till organisationen stoppats i flera länder. Den svenska biståndsmyndigheten Sida tog bland annat beslut om att stoppa biståndet till UNRWA.

Bulletin har talat med en konsult som jobbat mycket med FN, delvis i Gaza för att bland annat inspektera bosättningar som palestinier tog över efter israeler. Han säger att det var svårt att få en klar bild som besökare i området, men att Hamas verkade vara kopplat till de flesta verksamheterna.

– UNRWA var en central del i hela samhället, som en sorts myndighet. Känslan man fick var att man måste vara på väldigt god fot med Hamas för att kunna fungera i Gaza, säger han till Bulletin.

Inte förvånad över Hamaskopplingar

UNRWA kanaliserar nästan 80 procent av nödhjälpen i Gaza och enligt den israeliska rapporten ska ungefär tio procent av de anställda på UNRWA ha kopplingar till Hamas. FN-konsulten säger att han inte blir särskilt förvånad över rapporten.

– Jag är inte förvånad om det är mycket tätare band mellan den här organisationen och Hamas än vad det verkar. Det går inte att fungera i det där samhället om man inte lyder de som bestämmer. Jag förstår inte ens hur man skulle kunna undvika att flera av dem har Hamaskopplingar.

Tidigare har det rapporterats om hur UNRWA-finansierade skolor använt sig av antisemitiska läroböcker. FN-konsulten har arbetat i Gaza två gånger. Första gången 2005 och andra gången 2011.

– Gaza fungerade ganska normalt på den tiden, ungefär som en tätbebygd befolkad stad i Mellanöstern. Det var ingen stor skillnad på Gaza City och Beirut, eller för den delen Damaskus. Den var ju mindre än de städerna, men delar av Beirut och Damaskus påminner om Gaza City väldigt mycket.

Positiv till slopat bistånd

Att Sverige och andra länder dragit in biståndet ser FN-konsulten som något positivt. Han menar att det kan vara svårt för verksamheter i Gaza att etablera sig utan att bli övertagna av Hamas, men trots det måste en organisation med UNRWA:s betydelse ha större kontroll.

– Om UNRWA är en del av Hamas i praktiken, då måste det redas ut och det är fullständigt orimligt att västvärlden underhåller den här verksamheten som i praktiken planerar att eliminera Israel. Vissa har sagt att ”bara UNRWA kan göra UNRWA:s jobb” och det kan ju vara sant, både på gott och ont.

Han säger att om en ny organisation skulle ta över UNRWA:s position i Gaza, så måste FN ha större kontroll över den organisationen. Hamas hade troligtvis försökt infilitrera den också enligt honom.

– Se till att de här organisationerna har en övervakning och revision där man kollar varenda dollar som går in i systemet och vart de tar vägen.

Anton Storm

Anton Storm. Reporter