Facebook noscript imageFöräldrapenningen reformeras: Fler dubbeldagar och flytt av ersättning
Politik
Föräldrapenningen reformeras: Fler dubbeldagar och flytt av ersättning
Föräldrapenningen reformeras: Fler dubbeldagar och flytt av ersättning

Regeringen går vidare med förslaget om att föräldradagarna ska kunna överlåtas till en nära vuxen i barnets liv. Samtidigt varnar Socialdemorkaterna för riskerna med att funktionen skulle kunna innebära ett så kallat ”nannysystem”.

Tidöpartierna ser över regelverket kring föräldradagar. Under fredagen kom beskedet att man vill gå vidare med förslaget om att föräldradagar ska kunna överlåtas till en nära vuxen i barnets liv.

Samtidigt vill regeringen och Sverigedemokraterna att antalet så kallade dubbeldagar, vilket innebär att båda föräldrarna ska ha möjlighet till ledighet med barnet samtidigt, ökar från dagens 30 till 60 dagar. Tidöpartierna ser dessutom att föräldradagarna ska kunna användas fram till att barnet fyllt 15 månader, till skillnad från dagens 12 månader.

Samtliga delar av det reformerade systemet för föräldrapenning ska börja gälla den 1 juli 2024.

På grund av ökade kostnader samt att Försäkringskassan ska kunna administrera stödet kommer 20 miljoner att avsättas i höstbudgeten.

Beskedet är också att regeringen går vidare med ett omdebatterat förslag om att överlåta en del av föräldrapenningen – totalt 90 dagar – till någon annan nära vuxen i barnets liv som inte är förälder.

Socialdemokraterna: ”Nannysystem”

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) anser att effekterna av dubbeldagarna blir att kvinnors hälsa förbättras.

– Man ser ett minskat uttag av ångestdämpande medicin, större möjligheter att uppsöka eftervården om man haft förlossningskomplikationer, kvinnors välmående ökar samtidigt som anknytningen till den andra partnern blir mycket bättre, säger hon till TT.

Enligt regeringen kan förslaget om att överlåta föräldradagarna till närstående dessutom innebära att föräldraförsäkringen blir mer flexibel. Även olika familjekonstellationer, exempelvis ensamstående män och kvinnor, kan lättare kombinera familjeliv och arbetsliv med hjälp av det nya systemet.

– Jag ser det som en stor jämställdhetsreform, säger Anna Tenje.

Socialdemokraterna har dock riktat skarp kritik mot förslaget. Partiet menar att regeringen sviker jämställdheten och i stället inför ett slags ”nannysystem”, vilket bland annat yttrats av Annika Strandhäll, förbundssekreterare för S-kvinnor. Konsekvenserna blir att fler kvinnor kommer att ta ut föräldradagar än idag, hävdar Socialdemokraterna.

Socialförsäkringsministern håller dock inte med. Detta eftersom vem som helst inte kan ta över dagarna med högre ersättningsnivå.

– Det är helt felaktigt såklart. Man måste ha en egen upparbetad sjukpenninggrundad inkomst för att bli föremål för att ta över dagarna på högre nivå, eller vara pensionär eller arbetslös för lägstanivå.

Läs även: Stenevi får hård kritik efter Anne Frank-jämförelse

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu