Märta Stenevi hävdade i partiledardebatten att regeringens förslag att myndigheter ska behöva rapportera in personer utan uppehållstillstånd kan jämföras med Anne Franks situation. Nu möts hon av häftig kritik.
Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, får hård kritik för att hon jämför personer som vistas utan uppehållstillstånd i Sverige med Anne Frank. Det var i gårdagens partiledardebatt i riksdagen som Stenevi inledde ett anförande med att säga:
– I skolan har vi alla läst Anne Franks dagbok, om flickan som illegalt och utan giltiga papper befann sig på en vind i Holland i två år. Vi läser om hennes känslor inför puberteten, om irritationen över föräldrarna och om tonårsförälskelsen. Dagboken fick ett abrupt slut när hon angavs av personer som bara följde lagen.
Hon noterar att berättelsen är vida känd och fortsätter:
– Generationer av svenskar har läst och frågat sig varför inte dessa människor visade lite civilkurage och hjälpte barnet i stället. Hur kunde de hänvisa till en lagstiftning och låta henne dö?
Kritiker har menat att Miljöpartiet åter använder Förintelsen som ett dagspolitiskt slagträ. Tidigare fick bland annat Åsa Romson häftig kritik och tvingades backa efter att gjort paralleller mellan flyktingar på Medelhavet och Auschwitz.
Lorenz Tovatt, då språkrör för Grön ungdom, var mycket kritisk och sa:
– Jag reagerade kraftigt, det är inte ett okej uttalande. Det är självklart så att det är fruktansvärt det som händer på Medelhavet just nu. Men det går inte att jämföra det med ett av de värsta politiska system som vi har haft i världen.
Möter hård kritik från Harvardforskare
Bland Märta Stenevis kritiker finns den svenske Harvardforskaren Daniel Schatz som har skrivit en debattartikel i Expressen där han skriver om Märta Stenevis uttalande:
”Det reducerar brott mot mänskligheten till en gapig populistisk metafor utan innebörd.”
Judiska ungdomsförbundet kallar Stenevis liknelse för ”djupt osmaklig och historielös” och menar att hon förminskar och relativiserar Förintelsen.
På sociala medier är också många upprörda över att en partiledare inte ser skillnaden på ett barn som riskerar avrättning och de som fått avslag på sin asylansökan men väljer att inte lämna landet.
Läs även: Alternativet till regeringen är värre