Under hela hösten har Withalaskolan i Vetlanda plågats av problem med bråkiga elever, droger och allmänt stök. Allt kulminerade i måndags då en elev greps misstänkt för våldtäkt. Skolans ledning har tidigare flaggat för att man bland annat ska jobba vidare med skolans värdegrunder. Det räcker inte menar en förälder som Bulletin pratat med.
På måndagsförmiddagen larmades polis till Withalaskolan (årskurs 7–9) i Vetlanda. En elev – yngre än 15 år – hade enligt uppgift utsatts för ett sexualbrott och en 16-årig yngling greps och fördes till polisstationen. Efter förhör anhölls han misstänkt för våldtäkt mot barn, något som SVT var först att rapportera om.
Enligt rektor Jacob Freij är eleven avstängd under polisens utredning.
Det misstänkta sexbrottet är bara kulmen på många års problem på Withalaskolan enligt en förälder till ett barn på skolan.
– Det har alltid varit problem i just Withalaskolan genom åren. Det har varit droger, det har varit vapenbrott, mobbning, kränkningar, olika typer av ofredande, hot mot elever och personal, misshandel mot elever och personal.
Ville skapa integration
Problemen eskalerade när Vetlanda kommun slog ihop Withalaskolan och Mogärdeskolan, där det går många elever med invandrarbakgrund, i höstas. Ett uttalat mål med sammanslagningen var att blanda svenska elever med elever med utländsk bakgrund, berättade dåvarande grundskolechefen Helene Jonsson för SVT.
– Vi vill få till en bättre integration bland eleverna. Det är en process som vi började med för flera år sen, ett naturligt steg, sade hon.
På Withalaskolan finns förutom den ordinarie undervisningen och särskoleklasser även en så kallad förberedelseklass för nyanlända invandrarelever.
Det är eleverna på skolan som har fått betala för sammanslagningen enligt den förälder som Bulletin pratat med.
– Personalen där kan i dag inte hantera dessa situationer som de kanske har kunnat gjort tidigare, säger föräldern och fortsätter:
– Problemen på skolan är oftast elever med utländsk härkomst. De håller varandra gärna bakom ryggen hela tiden.
Föräldern menar att situationen har tilltagit under hösten och att dottern har berättat hur hon blivit utsatt för olika saker.
Hur är situationen i dag för eleverna, efter det misstänkta sexbrottet i måndags?
– Jag kan inte svara för alla elever utan bara för hur min egen dotter känner. Det har varit lugnare sen den misstänkte fördes bort från skolan och inte har varit där. Hon känner sig något tryggare nu, men spänningen finns där då hon vet att han kommer att komma tillbaka nästa vecka. Det blir ju en ständig oro för hur det kommer att bli, säger föräldern.
Den 27 oktober – före det misstänkta sexbrottet – skrev Vetlanda kommun på sin hemsida om situationen på Withalaskolan och att det hade ”förekommit bråk och konflikter mellan en mindre grupp elever”.
Värdegrundsarbete
I texten meddelade kommunen att två socialpedagoger och fler elevassistenter tagits in – utan att kunna förhindra konflikten.
För att komma tillrätta med problemeleverna skulle skolan arbeta vidare ”med sina värdegrunder”, uppgav Vetlanda kommun – som styrs av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Genom värdegrundsarbetet hoppades man undvika liknande situationer i framtiden.
– Som elev eller anställd på skolan har man både rättigheter och skyldigheter. Vi kan alla göra något för att bidra till att skapa den miljö vi vill vara i, kommenterade rektor Jacob Freij i texten.
Bulletin har frågat Jacob Freij varför problemeleverna är kvar på Withalaskolan. Han förklarar i ett mejl att kommunen är skyldig enligt skollagen att erbjuda utbildning.
”Alla elever har rätt till utbildning. Det är huvudmannens ansvar att ordna utbildning för alla elever i kommunen. I Vetlanda kommun finns två högstadieskolor att välja på. Vilket begränsar möjligheterna till att dela upp elever”, skriver han.
Vuxennärvaro i skolan
Efter det misstänkta sexbrottet kommer räddningstjänsten att vara på plats i skolan som vuxenstöd resten av veckan.
Det räcker inte och är bara tillfälliga åtgärder, menar många oroliga föräldrar.
– Jag kan nog svara för väldigt många föräldrar att kommunen och skolan drar ut på allt de pratar om, säger föräldern som Bulletin intervjuar.
Föräldern berättar hur skolan och kommunen planerar att sätta in bland annat kameraövervakning, värdegrundsarbete för elever, föreläsningar om våld, fler rastaktiviteter, ökad samverkan med exempelvis polis och socialtjänst.
– Dessa saker kommer inte att räcka. Polis och räddningstjänst samt socialtjänstens fältare är i skolan endast denna vecka ut. Sen då? När den misstänkte kommer tillbaka och det blir oroligt igen på skolan. Vad händer då, frågar sig föräldern.
– För att allt på deras lista ska kunna hända, så måste man ligga lite mer på som en igel och inte ge sig. Kameraövervakningen måste man få ett godkännande på. Bara där kan de faktiskt försöka ligga på och säga att detta är akut just nu på grund av våldtäkten, säger föräldern som vill att skolan hyr in ett vaktbolag för att säkra skolan.
– Vi föräldrar kan i dag inte känna oss trygga med att lämna våra barn på skolan hur mycket än skolrektorn och skolchefen säger att det är tryggt. För barnen känner sig inte så trygga som de faktiskt bör få göra.
Samtal hjälper inte tycker förälder
Föräldrar uppmanas att kontakta skolan om de är oroliga. Helt ologiskt och något som inte löser problemen, enligt föräldern.
– Det tar ju bara upp deras tid för att ens kunna göra något för att skapa barnens och föräldrarnas trygghet igen. Ett samtal hjälper inte i dessa situationer.
Många föräldrar överväger att hålla sina barn hemma nästa vecka, enligt obekräftade uppgifter, när den misstänkte sexbrottslingen kan vara tillbaka i skolan.
– Det är just för att protestera att detta inte är ok. För [skolan] utsätter våra barn för fara igen just för att man så innerligt vill följa skollagen. I sådana här fall så kanske man ska överväga att en sådan människa inte ska vistas bland barn igen.
Läs även: Tamim Sultani om Vetlandadådet: ”Det var jättejobbigt för mig”