Facebook noscript imageFörarbevis och utbildning för att köra vattenskoter från 1 maj – detta gäller
Nyheter
Förarbevis och utbildning för att köra vattenskoter från 1 maj – detta gäller
Nu krävs det förarbevis för att köra vattenskoter. Foto: Aas, Vegard/TT (arkivbild)
Nu krävs det förarbevis för att köra vattenskoter. Foto: Aas, Vegard/TT (arkivbild)

Under fjolåret ökade antalet olyckor relaterade till vattenskotrar. I ett krafttag för att minska olyckorna till sjöss tog riksdagen beslut om att kräva utbildning och förarbevis för att köra vattenskoter. Om mindre än en månad träder beslutet i kraft.

Riksdagen beslutade i fjol att införa förarbevis för att köra vattenskoter till följd av de ökade olyckorna som skedde i samband med den växande användningen av fordonet på svenska vatten. Första maj i år träder beslutet i kraft, meddelar Transportstyrelsen.

För att ta förarbeviset måste man ha fyllt 15 år och blivit godkänd i både den teoretiska och praktiska delen av utbildningen som avslutas med ett prov. Utbildningen tar två dagar och efter godkänd utbildning görs ansökan om förarbeviset digitalt på Transportstyrelsens webbplats och ett digitalt förarbevis utfärdas.

Att ansöka om förarbeviset kostar 300 kronor, vill du ha ett fysiskt kort läggs det på en kostnad om 200 kronor. Priset på utbildningen i sig är upp till varje utbildningsanordnare att bestämma, samma princip som gäller för att ta körkort för vägbundna fordon.

– Den som vill köra vattenskoter i sommar behöver redan nu börja förbereda sin utbildning. Det är privata utbildningsanordnare som håller i utbildningarna, men de måste vara godkända av oss. Vi har en lista med godkända utbildare på vår webbplats, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen.

Har du inte ett giltigt förarbevis straffas du med böter.

Detta gäller om du redan har andra behörigheter på sjön

Har man redan andra behörigheter på sjön som är utfärdade före den 1 maj 2022 kan man ansöka om förarbevis för vattenskoter direkt och behöver inte genomgå en utbildning. De tidigare behörigheterna där vattenskoter ingår är förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg, manöverintyg för högfartsbåt eller en yrkesutbildning till fartygsbefäl. Detta gäller till och med den 30 april 2023 och benämns som övergångsregler.

I dagsläget har Transportstyrelsen utfärdat cirka 20 000 förarbevis för vattenskoter och godkänt ett 40-tal utbildningsanordnare.

– De som söker nu gör det enligt övergångsreglerna och även om de har ytterligare ett år på sig att ansöka så ser vi gärna att de gör det så fort som möjligt. För personer som saknar tidigare behörigheter på sjön och som vill kunna köra vattenskoter i sommar är det hög tid att börja planera sin utbildning, säger Jonathan Stillman.

Läs även: Nya regler: Böter för ”hög och störande musik” och vattenskoterförare

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu