Facebook noscript imageFörra ministern: Ge inte talibanerna erkännande
Nyheter
Förra ministern: Ge inte talibanerna erkännande
Förre energiministern Nargis Nehan är kritisk till under vilka premisser man höll mötet i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum/POOL/NTB/Pelle Zackrisson
Förre energiministern Nargis Nehan är kritisk till under vilka premisser man höll mötet i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum/POOL/NTB/Pelle Zackrisson

Talibanerna uttryckte stor belåtenhet efter att mötena med den norska regeringen avslutats i Oslo på tisdagen. Tidigare olje- och energiministern i Afghanistan Nargis Nehan är kritisk till att man släpper in talibanerna i värmen utan att de först behöver göra eftergifter i form av exempelvis bättre villkor för kvinnor.

Nargis Nehan var olje- och energiminister i Afghanistan mellan 2017 och 2019 och är aktiv i kvinnorätts- och demokratifrågor.

När talibanerna tog över i Afghanistan flydde Nehan till Norge där hon bor idag.

I början av veckan träffade talibanledare representanter för den norska regeringen på ett hotell i Oslo.

Efter mötet var talibanerna nöjda.

– Det var en väldigt bra resa. Sådana resor kommer att föra oss närmare världen, sade utrikesminister Amir Khan Muttaqi efter mötet.

Norge tycker inte man erkänt talibanerna

Det är första gången en västlig regering har bjudit in talibanregimen och på så sätt skänkt legimititet till talibanerna som Afghanistans legitima styre.

Norska utrikesministern Anniken Huitfeldt har betonat att mötet inte ska ses som ett erkännande.

– Det är ett sätt för den norska regeringen att visa att man gör något i FN:s säkerhetsråd, säger Nargis Nehan. Norge är just nu tillfälligt medlem i FN:s säkerhetsråd.

– Det kommer att leda till att andra länder snart kommer att bjuda in talibanerna till samtal. Det blir en normaliseringsprocess av talibanerna, en grupp som inte har någon som helst respekt för kvinnors rättigheter, för mänskliga rättigheter eller för yttrandefrihet, säger Nehan till Bulletin.

Nargis Nehan bad om att få delta vid konferensen och tala med de andra parterna men ville slippa sitta ner med talibanrörelsen.

– Jag skulle ha velat sitta ner med den norska regeringen och andra representanter från det internationella samfundet.

Men det blev nobben. Enligt Nargis Nehan menade norrmännen att det hade inneburit en särbehandling av henne. Hon säger att hon i samtal med den norska regeringen inför konferensen påtalade att talibanerna är ansvariga för ohyggliga övergrepp.

– [Den norska regeringen svarade] vi förstår men det är bra om man pratar med talibanerna, berättar Nehan.

Skeptisk till samtalen

Hon tror inte att samtalen kommer leda till något konstruktivt eftersom att man sett samtalen som ett mål i sig.

– Målet ska inte vara att ha samtal med talibanerna. Målet ska istället vara att talibanerna ska respektera kvinnor och mänskliga rättigheter. Samtalen med talibanerna är inte ett mål utan ett av flera sätt att nå dit, säger hon.

Innan talibanerna släpps in till förhandlingar bör de avkrävas eftergifter i form av reformer och ökade rättigheter för kvinnor säger Nehan.

– Nu är det talibanerna som kräver eftergifter för att komma till förhandlingsbordet. Väst behöver inse sin styrkeposition och se att talibanerna desperat längtar efter att bli erkända som Afghanistans legitima styre. Man är desperata för att få ekonomiskt stöd.

– Istället för att bara bjuda in talibanerna så borde alla europeiska länder och USA gemensamt ställa krav på talibanerna. Exempelvis skulle man kunna säga ”Norge eller Sverige kan ta emot er för en konferens. Men bara om ni först låter flickor gå i skolan”.

Bakgrunden till Oslokonferensen är den humanitära katastrof i Afghanistan som det rapporterats om. Landet drabbades förra året av torka och har under talibanstyret kollapsat.

Kvinnofientlig ideologi

Talibanerna har blivit ökända för sina kvinnofientliga regler och policies. Talibanerna, som är sunnimuslimer och pashtuner, går längre än vad de flesta andra islamiskt styrda länder gör i sin uttolkning. Man kombinerar islam med traditionella pashtunska seder.

– Det har gått ett halvt år sedan talibanerna tog över i Afghanistan. På den tiden har talibanerna tagit tillbaka Afghanistan ett halvt århundrade, säger Nargis Nehan.

Hon berättar hur de dagliga hoten mot civilbefolkningen är hög. Antalet fattiga har fördubblats.

– Människor svälter. 90 procent av mediaföretagen har stängt ner. Ingen av de mänskliga rättighetsorganisationer som finns där fungerar. Banksystemet är på väg att kollapsa. Myndigheterna fungerar inte och har inte kunnat betala ut löner på sex månader, säger Nehan.

– Kvinnor är förbjudna att gå till arbetet. Även fast de flesta av de här kvinnorna har varit familjeförsörjare sedan talibanerna tog över så är de förbjudna att gå till arbetet. De får ingen lön. Flickor är förbjudna att gå i grundskola, gymnasium eller universitet.

– Taxichaufförer får inte köra kvinnor som inte har ett manligt sällskap och bär islamiska kläder. Läkare ska bara ge vård till kvinnor som kommer i sällskap med en man. Man har i princip tagit Afghanistan tillbaka till medeltiden och värre än så, säger Nargis Nehan.

Nargis Nehan bekräftar uppgifterna om att barngiftermål har blivit vanligare.

– Barnäktenskap är helt normaliserat nu. Och vad som har hänt är att många familjer säljer sina döttrar för så lite som 100 dollar bara för att få pengar att köpa mat till sin familj.

– De här männen som köper de här flickorna, många av dem kommer inte ens att gifta sig med dem. Vi vet inte vad de kommer att göra med dem.

Nargis Nehan säger att det också finns exempel på att man säljer sina söner samt att det förekommer organförsäljning.

Hur var situationen innan talibanerna tog över i september?

– Trots den väpnade konflikt som fanns inom Afghanistan, med säkerhetshot från talibanerna som attackerade, så lyckades vi ändå uppnå mycket, säger Nargis Nehan.

– Vi hade kvinnor inom både politiken och inom den privata sektorn. Vi hade kvinnor som var i ledningspositioner i civilsamhället. Vi hade kvinnliga chefer inom media. Kvinnor var aktiva inom idrott. 30 procent av offentliganställda var kvinnor. Kvinnor fanns i alla delar av samhället och arbetade dessutom mer än män.

Pelle Zackrisson