Bulletin granskar forskares svårigheter att bedriva forskning med nuvarande lagstiftning och den anmälningsplikt som gäller. Vår reporter granskar särskilt det uppmärksammade fallet med Kristina Sundquist där hon menar att hennes forskningsresultat är anledningen till att den fria forskningen har stått still i nästan två år.
Kristina Sundquist är den ansvariga svenska forskare som publicerade Swedish rape offenders – a latent class analysis i tidskiften Forensic Sciences Research. Forskningsgruppen bakom studien, bestående av fyra forskare på Lunds Universitet, hade via registerdata undersökt 3 039 personer som dömts för våldtäkt eller försök till våldtäkt mellan åren 2000–2015, och eftersökt möjliga mönster utifrån olika variabler.
Studien kunde presentera flera resultat, bland annat att 99,7 procent av de dömda var män och att 34 procent tog emot försörjningsstöd. Men det som uppmärksammades mest var data som visade att 47,8 procent av våldtäktsmännen var män som var födda utanför Sverige. Av dessa var 34,5 procent födda i Mellanöstern/Nordafrika och 19,1 procent födda i Afrika. Utöver dessa hade ytterligare 11,5 procent minst en utrikesfödd förälder.
Studien publicerades 2021, blev den första i sitt slag och fick stor uppmärksamhet.
Anmälan och ny anmälan
För att få använda sig av registerdata vid forskning krävs det att forskaren söker godkännande hos Etikprövningsmyndigheten. Om den ursprungliga frågeställningen förändras eller utvecklas ska den ansvariga forskaren skicka in en ändringsanmälan för godkännande. I den aktuella forskningsstudien har ett flertal ändringsansökningar skickats in – samtliga godkända.
Överklagandenämnden för etikprövning, Önep, ansåg dock inte att det forskningsetiska hade följts och anmälde forskaren till åklagare. När det stod klart att förundersökning inte skulle inledas nöjde sig inte Önep med svaret utan insisterade genom en begäran om överprövning att ärendet skulle prövas. Ett för många tvivelaktigt agerande då nämnden förväntas acceptera Åklagarmyndighetens beslut.
Denna gång gick det bättre och en förundersökning inleddes. Önep anmälde även ytterligare sju artiklar som Kristina Sundquist publicerat
Inget åtal och nedlagd förundersökning
Den 31 maj 2023, cirka 20 månader efter att förundersökningen inleddes, med endast ett genomfört förhör med forskaren, meddelade Åklagarmyndigheten att ärendet läggs ner. Kristina Sundquist och forskargruppens studie, tillsammans med de ytterligare sju artiklar som anmäldes är alltså inte publicerade i strid med gällande lagar och regelverk.
– Jag kommer inte någonsin låta mig tystas. Sanningen är viktigare än min karriär, säger Kristina Sundqvist i en kommande intervju med Bulletin.
Följ granskningen i Bulletins kommande artikelserie om känslig forskning och dess konsekvenser.
Har du tips eller egen erfarenhet av forskningsproblematik? Maila gärna vår reporter.