Facebook noscript imageFörslag om pandemilag: "Den som bryter mot bestämmelser kan få böter"
Politik
Förslag om pandemilag: "Den som bryter mot bestämmelser kan få böter"
 Socialminister Lena Hallengren (S) och och Ibrahim Baylan (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Socialminister Lena Hallengren (S) och och Ibrahim Baylan (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Regeringen har lämnat in förslag på en tillfällig pandemilag till Lagrådet. Målet är att lagen ska träda i kraft den 10 januari och gälla till utgången av september 2021, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Lena Hallengren säger att läget är allvarligt trots den påbörjade vaccineringen.

– Med lagen skapas förutsättningar som ger regler som inte är så trubbiga som i dag. Lagen omfattar allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. I dag regleras detta med stöd av ordningslagen. 

– Med nya lagen blir det möjligt för regeringen att besluta om regler i fler verksamheter, som gym, badhus och campingplatser, och handelsplatser som köpcenter, kollektivttrafik, butiker och inrikesflyg med mera.

Hon fortsätter: 

– Regeringen får också möjlighet att besluta om att stoppa verksamhet i lokaler som hyrs ut för fest eller föreningar. Den som bedriver verksamhet som kollektivttrafik och butik ska vidta smittåtgärder. Regionala regler blir möjliga. Vilka begränsningar som kan göras beror på vilka risker som finns. Det kan variera väldigt mycket. Till exempel skiljer sig en orienteringstävling i stor skog från ett sittande sportevenemang, säger socialministern. 

Den som bryter mot bestämmelser kan dömas till böter

Under pressträffen sa socialministern att butiker kan komma att stängas, och att beslut om nedstängning ska underställas riksdagens prövning inom två veckor. Om förslaget godtas får regeringen begränsa människors rätt att vistas på allmän plats. Regeringen kommer också att kunna ge kommunerna möjlighet att besluta om förbud att vistas på en specifik plats om det finns en påtaglig risk för trängsel, enligt Hallengren:

– För att begränsningarna ska få effekt behövs en tillsynsmyndighet. Vi anser att länsstyrelserna ska få tillsynsansvar. Om reglerna inte följs kan länsstyrelserna besluta om förelägganden eller att en verksamhet helt får stänga. Beslutet ska kunna överklagas till domstol.

Den som bryter mot bestämmelser kan dömas till böter. Regeringen kan också besluta att restauranger och andra serveringsställen måste stänga. 

TEXT: TT/Nyhetsredaktionen 

TT Nyheter