I slutet av november reviderade Polisen sina interna föreskrifter om uniformer. Men trots bred intern förankring valde polisledningen att köra över förslaget om förbud mot huvudduk i sista stund. I de nya reglerna är det fortsatt fritt fram att bära huvudduk vid ”all form av tjänstgöring”, vilket inkluderar yttre tjänst.
– Det är stötande, säger polismästare Lars Tonneman, till Bulletin.
Frågan om huvudduk ska få bäras av poliser i uniform i yttre tjänst har varit omtvistad. Sedan 2006 har religiösa symboler som kippa, huvudduk och turban enligt Polismyndighetens uniformsföreskrifter varit tillåtet att bära i tjänsten.
Under arbetet med att revidera dessa föreskrifter gjorde myndighetens säkerhetsavdelning bedömningen att det ur ett medarbetarskyddsperspektiv kan vara olämpligt för en polis att använda huvudduk, kippa och turban som huvudbonad till uniformen.
Enligt Polismästare Lars Tonneman kan en polis iklädd till exempel kippa, som blir beordrad att ingripa mot ett bråk i en lägenhet där en muslimsk familj från Mellanöstern bor riskera att i större utsträckning än en polis utan kippa inte lyckas med ingripandet och även att mötas av våld för att han eller hon genom sina yttre attribut tillkännager sin religiösa övertygelse.
Lars Tonneman, som skrev säkerhetsavdelningens yttrande, säger att även om en polis själv vill bära en religiös symbol som huvudbonad så bör det vara Polismyndigheten, utifrån sitt ansvar för arbetsmiljö- och medarbetarskydd, som ska bedöma och bestämma om det ska vara tillåtet.
Inte tillåta religiösa huvudbonader
Han tycker att myndigheten ska förebygga hot och våld mot medarbetarna genom att inte tillåta religiöst betingade huvudbonader i yttre tjänst. Om religionsfrihet åberopas av en polis som vill bära en religiös symbol bör det besvaras med att religion får utövas inom ramen för gällande regler och om inte säkerhetsskäl talar mot detta.
Till följd av säkerhetsavdelningens yttrande beslutade rikspolischefen den 18 november 2022 att ändra föreskrifterna så att det inte längre skulle vara tillåtet för poliser i yttre tjänst att bära huvudduk, kippa eller turban. När beslutet blev känt för bland annat myndighetens kommunikationsavdelning uppstod oro för att ställningstagandet skulle kunna komma att kritiseras i massmedia.
Tio dagar senare, den 28 november, fattade rikspolischefen därför ett nytt beslut med innebörden att till exempel huvudduk och kippa fortsatt får bäras till uniform vid ”all form av tjänstgöring”, vilket inkluderar yttre tjänst.
Innebär säkerhetsrisker
Sara Strömberg är verksamhetsutvecklare på Polismyndighetens nationella operativa avdelning, Noa, och ansvarar för uniformsföreskrifterna.
Vad har hänt i föreskrifterna när det gäller huvudduk, kippa och turban?
– Uniformsföreskrifterna har inte ändrats i den här revideringen utan kvarstår exakt så som de var i tidigare upplaga av föreskrifterna.
Bulletin har fått reda på att uniformsföreskrifterna skulle ändras i just detta hänseende, vad hände?
– I samrådet inkom synpunkter från säkerhetsavdelningen som såg risker med användande av huvudduk, kippa och turbaner. I medarbetarundersökningar uppmärksammades att individer som visuellt ”sticker ut” vid arbete i uniform löper större risk för att utsättas för trakasserier och påverkansförsök.
Strömberg förklarar att polisens unifomer ska uppfattas som enhetliga. Vidare säger hon att det blev uppenbart att just persedlarna huvudduk, kippa och turbaner motverkar syftet med enhetlighet.
– I delningen (en form av remissrunda, Bulletins kommentar) som var nästa steg inkom inga synpunkter på ändringsförslaget som innebar att huvudduk, kippa och turban framöver enbart skulle få användas i inre tjänst där risken för trakasserier och påverkansförsök bedöms mindre. Synpunkten som inkom från säkerhetsavdelningen återkallades efter samråd och delning vilket ändrade förutsättningarna. Jag känner inte till varför säkerhetsavdelningens bedömning nu är annorlunda, säger hon.
Känslig fråga
När Bulletin frågar Lars Tonneman varför säkerhetsavdelningen ändrat sin uppfattning när det gäller lämpligheten av att poliser bär slöja och kippa till uniformen svarar han att han inte kände till det men att det kanske beror på att polisledningen tycker att frågan är så känslig att säkerhetsaspekterna fick ”stryka på foten”.
– Jag har inte hört något argument för huvudduk i yttre tjänst – man kanske är mer nervös över hur media ska reagera.
”Likformig och neutral”
På torsdag sammankallar Polisförbundet till styrelsemöte och då kommer frågan om de nya föreskrifterna att tas upp.
Patrik Danielsson, nationellt samordnande huvudskyddsombud på Polisförbundet, säger till Bulletin att en uniform ska vara likformig och neutral från både politiska och religiösa ställningstaganden.
– En uniform ska symbolisera myndighetsutövning och den ska vara neutral för att inte ge anledning att ifrågasätta polisens objektivitet, säger han.
Bulletin söker Ari Stenman, Polisens nationella säkerhetschef, för en kommentar om varför säkerhetsavdelningen i sista stund ändrade uppfattning.
Läs även: Ob-tillägget för poliser höjs med 75 procent i januari