Facebook noscript imageFortsatta förhandlingar efter blixtoffensiven
Utrikes
Fortsatta förhandlingar efter blixtoffensiven
Fortsatta förhandlingar efter blixtoffensiven

Förhandlingarna om utvecklingen i Nagorno-Karabach fortsätter på lördagen. Överlämning av vapen från armenier i regionen väntas fortsätta hela helgen efter den överenskommelse som har nåtts med Azerbajdzjan.

De första vapnen överlämnades på fredagskvällen, enligt uppgifter från Ryssland. Detta sedan ett avtal om eldupphör nåtts efter den azerbajdzjanska blixtoffensiven som inleddes i tisdags.

Civila i den regionala huvudstaden Stepanakert gömde sig på fredagen i källare, rädda för attacker från azerbajdzjanska soldater, uppgav en talesperson för utbrytargrupperna. Enligt uppgifterna hade då Azerbajdzjans styrkor slagit läger i stadens utkant.

En AFP-reporter på plats rapporterade om brist på mat, vatten, medicin och bränsle för befolkningen i området. Armeniska upprorsmän i Nagorno-Karabach som geografiskt ligger inne i Azerbajdzjan lade i onsdags ner vapnen efter en blixtoffensiv från Azerbajdzjans militär.

Offensiven hade då lett till att tiotusentals etniska armenier stängts av från el och andra grundläggande nödvändigheter i området. Internationellt har trycket ökat på Azerbajdzjan att åter öppna den enda väg som leder till Armenien, den fem kilometer breda Latjin-korridoren, så att förnödenheter och människor kan röra sig till och från Nagorno-Karabach. Områdets framtid är ännu oklar.

Det senaste beskedet är att Armenien och Azerbajdzjan ska fortsätta förhandla.

TT Nyheter

fakta

Det handlar konflikten om

Nagorno-Karabach är ett bergsområde i södra Kaukasien som ligger inom Azerbajdzjans gränser, men som i praktiken är en utbrytarregion under Armeniens vingar, med i huvudsak armenisk befolkning.

Området har stått i centrum för en decennier lång territoriell konflikt mellan länderna och två krig har utkämpats om området.

I augusti och september 2020 dödades tusentals stridande under sex veckor. Ryssland medlade då fram ett avtal om vapenvila, som innebar att Armenien fick avstå delar av territorier som de hade kontrollerat i årtionden, samtidigt som Ryssland satte in fredsbevarande styrkor som bemannar den fem kilometer breda Latjin-korridoren för att säkerställa fri passage mellan Armenien och Nagorno-Karabach.

I slutet av juni blossade dödliga strider upp i den länge omstridda regionen. Parterna anklagar regelbundet varandra för att bryta den vapenvila som ska råda i regionen.

Baku och Jerevan har försökt att förhandla fram ett fredsavtal med hjälp av EU och USA, vars diplomatiska engagemang i Kaukasus har irriterat Ryssland.