Facebook noscript imageFrankrike förbjuder alla utländskt ”utsända” imamer
Utrikes
Frankrike förbjuder alla utländskt ”utsända” imamer
Frankrikes president Emmanuel Macron under en presskonferens. Foto: Christophe Ena
Frankrikes president Emmanuel Macron under en presskonferens. Foto: Christophe Ena

Frankrikes president Emmanuel Macron tar nu ytterligare ett steg för att motverka den islamistiska separatismen i landet. Från och med 1 januari 2024 kommer landet att förbjuda alla utländskt utsända imamer att verka i moskéerna, rapporterar Morocco World News.

Målsättningen är att motverka utländskt inflytande över vilka sedvänjor som predikas i de franska islamiska församlingarna. De nya reglerna syftar även till att få utlandsutsedda imamer att återvända till sina hemländer.

År 2020 höll Emmanuel Macron ett tal där han meddelade att han ville bekämpa den islamistiska separatismen i landet genom att förbjuda utländskt utsända imamer. Sedan dess har Frankrike tillhandahållit en uppsägningstid på tre år för berörda personer.

Den nya förordningen kommer börja gälla från den 1 januari 2024.

Landets inrikesminister Gérald Darmanin bekräftade den nya lagändringen under fredagen. Tillkännagivandet kommer som en följd av president Emmanuel Macrons beslut från 2020 om att häva tillstånden för cirka 300 imamer som skickats till Frankrike av länder som Algeriet, Turkiet och Marocko.

Frankrikes regering har skriftligen meddelat de berörda länderna att dessa imamer inte kommer att få fortsätta sin verksamhet i Frankrike efter årsskiftet, rapporterar Marocco World news.

Befintliga imamer kommer att behöva övergå till en annan status, och ett nytt regelverk kommer att etableras från och med den 1 april 2024, vilket gör det möjligt för religiösa föreningar och församlingar att självständigt rekrytera och direktanställa imamer.

Kan erbjudas utbildning

I meddelandet stod det bland annat att imamerna delvis ska kunna erbjudas utbildning i Frankrike.

Tariq Oubrou, den stora imamen i Bordeaux-moskén i sydvästra Frankrike, välkomnar beslutet som ett steg mot att minska politisk och teologisk inblandning från utlandet.

Även Abdallah Zekri, vicepresident för det franska rådet för muslimsk tro (CFCM), utryckte stöd till den nya lagen men klargjorde att nuvarande imamer inte är separatister i den omfattning som regeringen påstår.

Han betonade att ”fristående” imamer respekterar republikens värderingar och lagar, och hävdade att cirka 270 sådana imamer från Algeriet och Turkiet är verksamma i Frankrike för stunden.

Tillkännagivandet av Gérald Darmanin har också väckt stark kritik. Kritiker hävdar att beslutet att stoppa utnämningen av utländska imamer vidmakthåller en uppfattning om islamofobi, särskilt i ljuset av Frankrikes politiska historia, såsom till exempel förbudet mot att bära hijab i offentliga utrymmen.

Läs även: Många poliser när Frankrike firar nyår

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu