Facebook noscript imageFranska valet: Stor framgång för Le Pen
Politik
Franska valet: Stor framgång för Le Pen
Marine Le Pens Rassemblement firade stora framgångar. Foto: Michel Spingler
Marine Le Pens Rassemblement firade stora framgångar. Foto: Michel Spingler

En jordbävning, ett svidande nederlag som vänder upp och ner på det politiska landskapet. Kommentatorerna hade svårt att finna ord starka nog för att beskriva förlusten för den franske presidentens Emanuel Macron partikoalition då resultatet av valet till nationalförsamlingen stod klart på söndagskvällen.

Macron fick igår kväll bevittna hur hans egen majoritet smälte bort alltmedan Marine Le Pens Rassemblement National och Jean-Luc Mélenchons vänsterkoalition Nupes blev lysande framgångssagor. Arbetet i nationalförsamlingen väntas nu bli kaosartat och de Gaulles gamla förkunnelse om att det är omöjligt att styra ett land med så många ostar lyftes fram igen.

Framgång för Le Pen

Macrons Ensemble ser ut att få 245 platser (jämför med de 350 de hittills haft), långt från gränsen på 289 för egen majoritet. I stället ser Marine Le Pens Rassemblement National ut att få hela 89 deputerandeplatser. Hon hade hoppats på 15! Den vänsterradikale Jen-Luc Mélenchon fick nöja sig med ett mer mediokert resultat när rösterna var färdigräknade sent på söndagskvällen. Cirka 130 platser mot en förhoppning om närmare 200 som de tidiga beräkningarna visat. Det traditionella borgerliga partiet Les Républicains, som av många bedömts vara nära sotdöden sedan partiets presidentkandidat Valérie Pecresse gjort uruselt ifrån sig, klarade sig över alla förväntningar och ser ut att få 64 platser. Resten av platserna gick till småpartier.

I detta helt nya politiska landskap tvingas fransmännen och framför allt deras politiker medge att demokratin befinner sig i ett uselt läge. Bara strax över 46 procent av de röstberättigade gick till valurnorna. Dessutom hade tio miljoner fransmän avstått från att, som behövs i Frankrike, skaffa sig röstkort.

En brakförlust för den nyvalde presidenten, vilket är unikt i Frankrike. Skälen anses vara flera. Dels planerna på att höja pensionsåldern till 65 år men framför allt väljarnas svar på Macrons arrogans och egentligen uppenbara brist på politiska visioner. Hans grandiosa självbild och makthunger har framstått allt tydligare och när han i veckan begav sig till Rumänien och Ukraina i stället för att engagera sig i inrikespolitiken anses detta ha bidragit till väljarnas avståndstagande.

Vad händer nu?

Två partier som av etablissemanget benämns som ”extremister” och ”populister” står som segrare. Det är till och med möjligt att det blir Marine Le Pens parti som tar den viktiga posten som ordförande i nationalförsamlingens finansutskott. Pensionsreformen lär inte bli av. Mélenchon vill till exempel ha en pensionsålder på 60 år. Marine Le Pen vil ha en skärpt invandringspolitik och strängare straff. Här får hon stöd av republikanerna. Men det ser i stort sett omöjligt ut då Mélenchon är en multikulturalist och uttalad fiende till poliskåren. Macrons parti har de senaste åren varit ointresserat av de här frågorna.

Tvingas avgå

Flera av den nytillträdda regeringens medlemmar förlorade i sina valdistrikt och tvingas nu avgå. Macron kommer, med magert resultat, försöka ersätta dem med republikaner, spekuleras det.

Det mesta tyder på att presidenten nu måste bita ihop med siktet inställt på nyval om ett år eller två. Inget talar just nu för att det skulle bli ett gynnsammare resultat annat än att fransmännen vid det laget kan vara trötta på det väntade kaoset i parlamentet.

Valresultatet beräknas komma under måndagen.

Läs även: Forsne: En örfil åt Emmanuel Macron!

Chris Forsne

Chris Forsne är statsvetare, författare och journalist. Hon har tidigare jobbat för bland andra Sveriges Television och Göteborgs-Posten och har varit Frankrikekorrespondent för flera redaktioner.