Facebook noscript imageFransmännen går till valurnorna – Le Pen-seger vore en skräll
Nyheter
Fransmännen går till valurnorna – Le Pen-seger vore en skräll
De bägge presidentkandidaterna. Foto: TT/AP/Bob Edme
De bägge presidentkandidaterna. Foto: TT/AP/Bob Edme

Om Marine Le Pen vinner det franska presidentvalet ikväll vore det en jordbävning. Ett högt valdeltagande vore även det en lika stor jordbävning.

Den sittande presidenten Emmanuel Macron kommer att vinna, men hur kommer segern att se ut? Och vilka problem väntar vid det kommande parlamentsvalet i juni då dagens alla förlorare återkommer med förnyade krafter?

Macrons överlägset bästa valarbetare har varit fransk media i alla dess former – tv, radio, dags- och veckopress. Attackerna på Front Nationals Marine Le Pen har varit konstanta.

Troligen är det inte i så hög grad de uttjatade ropen om högerextremism som skrämt väljarna och fört över många röstberättigade till Macrons läger, utan varningarna om att hennes ekonomiska program inte håller: ”Le Pens budget är amatörmässig och Frankrike skulle hamna i bankrutt”. En före detta ekonomiminister smäller högre än en jurist med en flera decennier gammal utbildning.

Den franska tv-serien Baron Noir som går på HBO är ett måste för den som vill förstå fransk politik. I en scen från en slutdebatt i tv rabblar den sittande presidenten, likt Macron, siffra på siffra och försöker tvinga sin motståndare att göra detsamma. Men får svaret: ”Monsieur det är väl inte en revisor som ska väljas utan en statschef?”

Invandringsfrågan har hamnat i skymundan

I den valkampanj som avlutas ikväll är det allmänna intrycket att de knappt 49 miljonerna franska väljare fått få visioner om Frankrikes framtid. Det har varit siffror, hot och glåpord. Frågorna om invandring och brottslighet som var på tapeten i höstas har mer eller mindre begravts. Macron vill inte tala om dem, Le Pen har varit rädd för att bli stämplad som rasist och extremist.

Bara hälften av väljarna röstade i första omgången på någon av de två finalisterna, allt över 50 procent i dagens valdeltagande är ” härtill är jag nödd och tvungen”. Diskussionerna om huruvida man verkligen kan fortsätta med vänster–höger-skalan har dykt upp allt oftare.

Främsta frågan har varit fransmännens köpkraft. Landsbygd och förortsområden har röstat på Le Pen eller den nu utslagne Mèlenchon. Borgerliga väljare och framför allt äldre väljare som inte vill ändra status quo väljer Macron. För honom talar också Ukrainakriget och misstanken om att Le Pen är mer ryssvänlig, inte minst på grund av ett banklån hon tvingades ta 2014 sedant franska banker vägrat låna ut pengar till henne.

Kampanjpengar är ett återkommande skandalämne i fransk politik. Såväl Jacques Chiracs som Nicolas Sarkozys finansieringar har blivit rättssak och republikanska kandidaten Valérie Pécresse försöker hitta givare för att finansiera de omfattande lån hon tog för att driva sin kampanj. Naturligtvis återfinns detta ämne i serien Baron Noir.

De franska väljarna ställs i dag inför ett val som de själva upplever att de har lite hum om. De har inte mycket hopp om en bättre levnadsstandard, en förbättring av skolor och sjukvård. De befarar ett ökande våld i samhället och de fjärmar sig, motvilligt, alltmer från politiken.

Det preliminära valresultatet meddelas 20.00 av den franska tv-kanalen France 2.

Läs även: Franska valet: Den radikala vänstern blir kungamakare

Chris Forsne

Chris Forsne är statsvetare, författare och journalist. Hon har tidigare jobbat för bland andra Sveriges Television och Göteborgs-Posten och har varit Frankrikekorrespondent för flera redaktioner.