Den före detta polisen och kriminologen Fredrik Kärrholm JO-anmäls för bilden där han iförd polisuniform kampanjar för Moderaterna på sin hemsida.
– Vi har en anmälan från en privatperson, säger en handläggare på JO.
En privatperson har JO-anmält Fredrik Kärrholm för att han poserar i polisuniform i sin personvalskampanj. Fredrik Kärrholm kandiderar till riksdagen för Moderaterna och i samband med hans kandidatur har han startat hemsidan karrholm.se, där han publicerar inlägg och artiklar om brottsligheten men även uppmanar folk att donera pengar till kampanjen.
På hemsidan syns han på bild iförd polisunifom. Anmälaren anser att det är direkt olämpligt då det inte framgår någonstans på hemsidan att han inte längre arbetar som polis, vilket han anser är vilseledande. Anmälan kom in den 16 juli och beskriningen lyder:
Fredrik Kärrholm samlar in pengar till hans personvalskampanj i riksdagen genom att posera i polisuniform på en bild. Han jobbar inte längre som polis och inte någonstans under bilden eller vid insamlingen finns det att läsa vilket gör att folk nog tror att han är en polis, vilket är vilseledande. Han får det att se ut som han företräder poliser generellt.
”Juristen: JO utreder inte privatpersoner”
På JO:s hemsida framgår det att vem som helst kan göra en anmälan. Man kan dock inte anmäla privatpersoner, utan JO övervakar endast den offentliga makten och granskar myndigheterna.
– Riksdagsledamöter, ledamöter i fullmäktige och regionfullmäktige, står inte under JO:s tillsyn. De har vi inte möjlighet att granska. Sen är det vanligt att folk anmäler dem ändå. De är inte tjänstemän vid en myndighet på det sättet, säger Johannes Aronsson, jurist vid JO till Bulletin.
Utreder ni personer som kandidarer till riksdagen?
– De blir privatpersoner, så det skulle jag säga att JO inte har tillsyn över då de inte är anställda vid en myndighet. JO granskar de männsikor som utövar myndighet och som inte är folkvalda.
Polisen kommenterar
Bulletin kontaktade polisens presstjänst för att fråga om det är det tillåtet att föra en politisk personvalskampanj iklädd polisuniform när man inte längre är anställd som polis.
– Det är olämpligt. Polismyndighetens symboler och polisuniform ska användas när det är fråga om det vi gör inom ramen för vårt uppdrag, vår roll som tjänstemän. Vi månar om att polisens oberoende och opartiskhet upprätthålls, skriver Irene Sokolow, polisens pressekreterare vid Nationellt mediecenter.
Får man som före detta polis använda historiska bilder iklädd uniform i en politisk personvalskampanj?
– Självfallet står det var och en fritt att berätta att man arbetar eller har arbetat som polis, i sin roll som politiker. Vi är en stor myndighet med många anställda eller tidigare anställda som är samhällsengagerade. Men vi tycker det är viktigt att man skiljer på rollerna. Vi ser ogärna att enskilda använder polisens symboler i sin roll som politiker. Vare sig de är anställda eller före detta anställda.
Är polisen varumärke varumärkesskyddat, vad gäller? Förklara?
– Polisvapnet, det vill säga polisens heraldiska vapen är, en skyddad beteckning enligt lag (1970:498) om skydd för vapen och vissa andra officiella beteckningar. Lagen skyddar användningen av det heraldiska vapnet i näringsverksamhet, vilket politisk marknadsföring alltså inte är.
Läs även: Före detta polis bär uniform i personvalskampanj – kritiseras