Facebook noscript imageFritzon (S) i nytt blåsväder
Politik
Fritzon (S) i nytt blåsväder
Heléne Fritzon beklagar förslaget om åldersgräns på a-traktorer, trots att hon röstade för direktivet. Foto: Fredrik Persson/TT
Heléne Fritzon beklagar förslaget om åldersgräns på a-traktorer, trots att hon röstade för direktivet. Foto: Fredrik Persson/TT

Heléne Fritzon (S) beklagar att EU:s förslag om körkortsdirektiv antogs, något som hon röstade för. X har anmärkt vad Fritzon faktiskt röstade i ett inlägg där hon kallar förslaget för ett ”bakslag för svenska ungdomar”.

Under onsdagen röstade EU-parlamentet om ett nytt körkortsdirektiv. I direktivet ingår bland annat ett förslag om att höja åldersgränsen från 15 år till 16 år för a-traktorer, något som väckt starka reaktioner i Sverige.

Direktivet antogs av 339 parlamentariker som röstade för direktivet, medan 240 röstade emot. 37 parlamentariker lade ner sin röst, bland annat svenska EU-parlamentarikern Malin Björk (V).

Anmärkt av X

A-traktor är en stor del av den svenska landsbygden och på många orter är det en väsentlig komponent för att ungdomar ska slippa förlita sig på föräldrar. Därför får förslaget kritik från samtliga politiker och debattörer i Sverige.

I SVT intervjuas ungdomar i Arjeplog som har svårt att förstå varför åldersgränsen skulle behöva höjas. På Aftonbladets debattsida skriver infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlsson (KD) att regeringen vill värna om svenska a-traktorer och ger samtidigt kritik till den förra regeringen som enligt honom inte gjorde det.

EU-parlamentariker rasar mot beslutet, inte minst Centerpartiets Emma Wiesner. På X rasar även politiker som röstat för direktivet. Socialdemokraternas Heléne Fritzon skriver bland annat att förslaget om åldersgräns är: ”Ett stort bakslag för ungdomar på svensk landsbygd”.

Fritzons inlägg har delats av en skeptisk Emma Wiesner som undrar varför Fritzon i så fall röstade för direktivet. På X har Fritzons inlägg blivit föremål för X:s ”community notes – faktagranskning – som tydliggör hur Fritzon faktiskt röstade.

Foto: Skärmbild från X

Tvångsrenoveringar av småhus

Det är inte första gången Heléne Fritzon påstår att hon röstade för något som hon egentligen röstade emot. I december jublade Fritzon för att ett EU-förslag om tvångsrenoveringar av småhus lades ner.

Enligt Villaägarna hade förslaget inneburit att 46 procent av svenska bostäder måste renoveras för kostnader som skulle kunna gå upp mot en halv miljon kronor per hus.

När Fritzon fick frågan om varför hon röstade för förslaget förklarade hon att det handlade om att partiet ville ta frågan till förhandling. Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers kallade då Socialdemokraterna och Fritzon för lögnare.

– Det spelar ingen roll vad Socialdemokraterna säger nu. De kommer inte [att] kunna ljuga sig ur det här, sade Charlie Weimers till Bulletin.

Ska diskuteras i ministerrådet

Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet röstade för direktivet där en höjd åldersgräns ingår. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna röstade emot.

Efter omröstningen i parlamentet ska direktivet nu diskuteras i ministerrådet. Där kan svenska parlamentariker försöka stoppa den potentiella lagförändringen som kommer träda i kraft tidigast nästa mandatperiod. Heléne Fritzon säger till Aftonbladet att hon ska lyfta frågan i ministerrådet.

Anton Storm

Anton Storm. Reporter