Facebook noscript imageDömd fyrabarnspappa förlorar hyreskontraktet
Nyheter
Dömd fyrabarnspappa förlorar hyreskontraktet
En man som dömdes för misshandel blev av med sitt hyreskontrakt.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
En man som dömdes för misshandel blev av med sitt hyreskontrakt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Grannarna är rädda för mannen efter att han misshandlat ett tidningsbud i trapphuset. Hyresnämnden anser att det finns skälig grund för värden att säga upp hyreskontraktet.

Efter att en fyrabarnspappa dömts till tre månaders fängelse för misshandel av ett tidningsbud, uppger Hem och Hyra att hyresvärden sa upp hyreskontraktet med hänvisning till att flera grannar är mycket rädda för mannen.

Hyresvärden gjorde också gällande att det har varit högljudda bråk i lägenheten, att mannen ska ha sovit i källaren och att han har uträttat sina behov på källargolvet. Mannen ska också ha upprätt aggressivt mot störningsjouren, etcetera.

Mannen nekar till alla anklagelser. Han hävdar även att domen om misshandel är felaktiga och att han bara försvarat sig.

Förståeligt att grannarna är rädda

Hyresnämnden i Göteborg anser att hyresvärden inte kan styrka anklagelserna om bråk i lägenheten eller mannens beteende i källaren eller mot Störningsjouren, men nämnden anser att misshandeln är styrkt. 

Hyresnämnden säger i sin dom att misshandelsdomen visar att mannen har åsidosatt sina skyldigheter som hyresgäst. Det är förståeligt att grannarna är rädda för honom, skriver hyresnämnden i sitt beslut. ”I synnerhet då händelsen kan uppfattas som att hans aggression hade kunnat riktas mot vem som helst som råkat befinna sig i trapphuset.”
Hyresnämnden anser inte att värden borde ha gett en rättelseanmaning eftersom det säger sig självt att man inte ska misshandla personer i trapphuset. 

Mannens fyra barn bor med honom i lägenheten. Hela familjen blir hemlös om kontraktet sägs upp och mannen vädjar om att detta inte ska ske. Han har även tänkt ansöka om att få avtjäna sitt fängelsestraff med fotboja i hemmet, men det kommer inte att vara möjligt om han inte har någon lägenhet.

Hyresnämnden anser dock att misshandeln i trapphuset är en så allvarlig händelse att kontraktet kan sägas upp. Domen i Hyresnämnden har ärendenummer 5157-20.

Mannen har överklagat beslutet till Svea hovrätt, som är andra instans när det gäller hyrestvister.

Avgöranden i domstol

2007 förlorade en man i Göteborg sitt hyreskontrakt med hänvisning till att hyresgästerna var rädda för mannen, enligt Hem och Hyra. Mannen hade lurat hem, drogat och våldtagit minderåriga flickor. Svea hovrätt ansåg att grannarnas rädsla för att han skulle flytta tillbaka efter fängelsestraffet vägde tyngre än hans rätt att behålla lägenheten.

I ett mål i Högsta Domstolen, NJA 2008 s 243, skriver Tingsrätten att “en hyresgästs misshandel av en granne har ansetts utgöra en sådan särskilt allvarlig störning som gett hyresvärden rätt att säga upp hyresgästen till omedelbar avflyttning utan att hyresgästen dessförinnan tillsagts om rättelse”. I målet handlade det om huruvida hyresvärden hade rätt att invänta dom i brottmålet i högre instans, innan uppsägningen genomfördes. Svea Hovrätt reste inga invändningar och Högsta Domstolen fastställde Hovrättens dom.

I RH 1999: 57 skriver Svea Hovrätt: “Genom att B.Z. hotat att döda L.L. samt hämtat ett skjutvapen och riktat detta mot honom finner hovrätten att handlingen med hänsyn till sin art är att hänföra till sådana särskilt allvarliga störningar i boendet som avses i 12 kap. 25 § tredje stycket jordabalken. Vad som ligger B.Z. till last är då inte av ringa betydelse. Hans hyresrätt är därmed förverkad enligt 42 § första stycket 6 jämfört med fjärde stycket samma kapitel.”

I ett avgörande i Svea Hovrätt från 2016, uttalar sig domstolen om huruvida en dömd person ska få behålla hyreskontraktet: ”Hyresgästen var frihetsberövad och skulle villkorligt friges tidigast tre år efter hovrättens prövning. Permission kunde beviljas tidigast cirka ett år efter hovrättens prövning. Hovrätten fann att hyresgästen saknade behov av lägenheten. Vid skälighetsbedömningen har bl.a. artikel 8 i Europakonventionen och Barnkonventionen beaktats. (Jfr RH 1996:104).”

TEXT: TT

TT Nyheter