Det blev kraftiga kursfall när flera stora nätmäklare på Wall Street i torsdags införde tillfälliga köpstopp för glödheta aktier i bolag som Gamestop och AMC.
Men spärrarna har nu delvis hävts och kurserna rusar uppåt igen.
Stora nätmäklare i USA – däribland Robinhood Markets, Webull Financial, E Trade Financial och Interactive Brokers – fick till slut nog av turbulensen och svårigheterna att hantera det enorma flödet av köporder. I torsdags stoppade de därför möjligheten att köpa aktier i bland annat spelbutikskedjan Gamestop och biografkedjan AMC.
Detta fick tillfälligt luften att gå ur det euforiska kursrallyt i aktierna tidigare under veckan.
Extrema omsättningsvolymer
Restriktionerna infördes sedan så kallade day traders och andra småsparare – med inspiration från olika forum på sociala nätverk som Reddit, Facebook och Twitter – skapat en enorm köpvåg.
Förutom Gamestop och AMC har exempelvis finländska Nokia och kanadensiska Blackberry präglats av samma typ av anstormning – med extrema omsättningsvolymer och ett hårt tryck uppåt på aktiekursena. Även American Airlines-aktien ska ha berörts.
Det gemensamma för de aktier som har dragits in i turbulensen är att aktierna i olika sociala medier beskrivits som för lågt värderade och att stora hedgefonder genom så kallade blankningsaffärer tagit positioner för framtida kursfall.
Anstormningen av småsparare har sedan tvingat hedgefonderna att ge upp sina positioner, vilket i flera fall drivit upp kurserna med hundratals procent på några veckor.
Som mest rörde det på sig i onsdags och störst var uppgången i spelbutikskedjan Gamestop, vars aktie efter onsdagens handel låg på plus 1 700 procent sedan årsskiftet.
Våt filt över aktiviteten
När nätmäklarna begränsade möjligheten att köpa de berörda aktierna lade sig en våt vilt över aktiviteten.
Gamestop-aktien föll 44 procent, medan biografkedjan AMC:s aktie föll 57 procent, på New York-börsen. I Toronto rasade mobiltelefontillverkaren Blackberrys aktie med 38 procent.
Men när handelsspärrarna delvis plockades bort på fredagen tog det fart uppåt igen, med ett kurslyft på över 80 procent för Gamestop.
Sedan årsskiftet har därmed Gamestop-aktien lyft med över 900 procent. AMC ligger på plus 307 procent, medan Blackberrys aktie har rusat med 123 procent.
I turbulensen kring Nokia-aktien, med kopplingar till samma typ av marknadsaktivitet, har den finländska telekomtillverkarens aktie gått upp över 30 procent sedan årsskiftet. Då ingår ett kurslyft på 8 procent i fredagens handel på Helsingforsbörsen.
– Vi gjorde absolut inte detta på order av någon marknadsaktör eller någon hedgefond eller någon annan, sade nätmäklaren Robinhoods vd Vlad Tenev i en intervju med tv-kanalen CNBC när han försvarade beslutet om tillfälligt köpstopp i torsdags.
Utfrågning i senaten
Enligt nyhetsbyrån Bloomberg ska Robinhood, som har mer än 13 miljoner användare, ha tvingats ta upp stora lån för att täcka sina marknadsåtaganden vad gäller säkerheter i den kraftigt ökade handelsvolymen via plattformen. Men enligt Tenev ska det inte föreligga någon likviditetskris.
Småspararnas samordnade attacker mot hedgefonderna har berört minst 45 aktier, enligt JP Morgan Chase & Co och ska enligt beräkningar i torsdags ha orsakat förluster på 71 miljarder dollar när hedgefonder tvingats hantera blankningspositioner som inte hållit för trycket, rapporterar Reuters.
Samtidigt fortsätter debatten om den typ av samordning på sociala nätverk som har föregått småspararnas attacker mot hedgefonderna i själva verket är ett exempel på brottslig marknadsmanipulation.
Frågan är på väg upp till högsta politiska nivå i USA.
– Wall Street bryr sig bara om reglerna när det är de själva som drabbas, sade den tillträdande ordföranden i senatens finansutskott Sherrod Brown sedan han kungjort att det kommer att bli en utfrågning i senaten om börsturbulensen kring Gamestop.
TEXT: Joakim Goksör/TT