På söndagskvällen höll en gängledare med kopplingar till Foxtrot en presskonferens på Instagram som sändes till tusentals tittare. Mustafa ”Benzema” Aljiburi, som är högra hand till Rawa Majid, uttalade dödshot och andra hot, inklusive hot mot en åklagare.
– Det här är systemhotande, säger Alexander Jeremic, gruppchef för polisen i Botkyrka.
Mustafa ”Benzema” Aljibur har påståtts vara mördad. Under söndagskvällen dök gängtoppen upp i något som kunde likna en presskonferens på Instagram under kontot Crimeswedeninvestigators.
Under en livesändning som sågs av cirka 16 000 tittare uttalade sig gängledaren, som står Rawa Majid nära, bland annat om de felaktiga uppgifterna som spridits att denne skulle ha dödats i Irak. Flera användare kommenterade och interagerade under den pågående presskonferensen.
Bulletin har tagit del av klippet i efterhand som finns uppladdat på Youtube. I videon riktar han flera hotelser mot Ismail Abdo, även kallad ”Jordgubben”, och hans nära anhöriga, samt en åklagare som är släkting till Abdo.
I bakgrunden står tre maskerade män viftande med guldfärgade automatkarbiner.
– Det är skrämmande, säger en kollega på myndigheten till Aftonbladet.
Klippet har i skrivande stund setts av uppemot 50 000 tittare på Youtube.
– Vi har polisanmält videon, säger John Olofsson, chef för säkerhetsavdelningen på Åklagarmyndigheten till Expressen.
Flera attentat
Flera våldsdåd kan direkt härledas till Mustafa ”Benzema” Aljibur och hans anhöriga.
Under kvällen den 25 september skedde ett fullbordat sprängdåd i ett lägenhetshus i Hässelby där en kvinna som uppges vara en av Aljiburis underhuggare är skriven.
Och dagen därpå, under tisdagsmorgonen, skedde en explosion på en adress i Linköping, där en närstående till honom bor, vilket Bulletin rapporterat om.
Polis om tillvägagångsättet
Alexander Jeremic är polis och gruppchef för lokalpolisområde Botkyrka i Botkyrka kommun. Han säger att han aldrig skådat något liknande tidigare.
– Jag tycker att det är högst olämpligt. Det här är systemhotande att man vänder sig mot folk som jobbar inom det offentliga och som arbetar med att motverka kriminalitet. Det här har vi sett i länder som Italien och vissa länder i Sydamerika, så det är klart att det är allvarligt, säger han.
Enligt Alexander Jeremic är det här ett sätt för de gängkriminella att steg för steg flytta fram sina positioner i samhället. Jeremic nämner att kriminella sedan tidigare hotat poliser, bland annat då en poliskollega i Västerås fick sitt hus beskjutet 2017.
– Vi har andra polischefer som har fått attacker mot sina bilar och hus. Nu verkar de ha klivit upp ett hack och går på åklagare. Vad är nästa steg? Att man går på nämndemän som sitter i rätten?
Kriminolog: ”Fyller bekräftelsebehov”
Sociala medier har fått en allt större betydelse för de kriminella gängen då de snabbt kan föra fram ett budskap. Genom att skylta med dyrbara prylar och vapen har de kunnat bygga sin image under en längre tid.
Samtidigt fyller sociala medier ett bekräftelsebehov hos de gängkriminella, enligt kriminologen Camila Salazar Atias som jobbar på Fryshuset i Stockholm.
– Men det är ju också en stark kanal för att visa vad man har för förmåga eller våldskapital, eller vad man är beredd att göra, säger Camila Salazar Atias till SvD.
Läs även: Terroristen Abdesalem skjuten till döds på kafé – befann sig i Belgien illegalt