Rekordmycket kontanter, guld och exklusiva klockor som knyts till kriminalitet stoppas av Tullverket på väg ut ur landet. Men tullinspektörer tvingas släppa igenom miljonbelopp. – Det är naturligtvis oerhört frustrerande, säger generaldirektören Charlotte Svensson.
I veckan stoppades en man i 20-årsåldern på Arlanda på väg att stiga på ett flyg till Istanbul. I väskan hade han 1,5 miljoner kronor i kontanter.
– Ett typiskt ärende, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.
Tullverket stoppade förra året 93,4 miljoner kronor från att lämna landet, främst via Arlanda. De rekordhöga värdena består i huvudsak av kontanter, men även guld, smycken och exklusiva klockor. Sammanlagt 87 miljoner rör misstänkt penningtvätt.
– Vi tror att det är vinster från narkotikaförsäljning och annan kriminell verksamhet. En del tvättas och går in i den legala ekonomin, annat återinvesteras i nya partier narkotika som sedan smugglas till Sverige.
Riskflighter
Det finns ingen typisk kurir. Däremot så kallade riskflighter till Mellanöstern, Asien och Nordafrika, där tullen av erfarenhet vet att det är högre sannolikhet att resenärer för med sig kontanter.
– Det är platser där man kan tvätta pengar.
Smugglingen sker på olika sätt – från resväskor fyllda med kontanter till smycken som sys in i kläder.
Värdet på det som stoppades ökade förra året med 22 miljoner kronor jämfört med 2022. Tullen, säger Charlotte Svensson, har blivit bättre på att upptäcka en verksamhet som pågått i många år, men mörkertalet bedöms som stort.
Polisen får sedan augusti 2022 göra så kallade distansutmätningar. Det innebär att man, när man kommer i kontakt med personer med skulder till Kronofogden, kan beslagta värdesaker utan att ha Kronofogden på plats.
Lagändringen har blivit ett effektivt verktyg mot skuldsatta kriminella som på stående fot blir av med Rolexklockor och dyra bilar.
”Oerhört frustrerande”
Tullverket har emellertid inte fått samma befogenhet, utan måste ta hjälp av polisen för att utmäta när man stöter på personer med tillgångar som misstänks komma från brottsvinster.
Finns ingen polis att tillgå – vilket det inte alltid gör – tvingas man släppa igenom både personen och pengarna.
– Det är naturligtvis oerhört frustrerande för mina medarbetare, säger Svensson och tillägger att det kan röra sig om miljonbelopp som man årligen tvingas släppa igenom.
Ökade befogenheter skulle ge omedelbar effekt, enligt tullverkschefen. Regeringen har tillsatt en utredning, men redovisningen dröjer till februari 2025.
– Det är bra att det utreds, men vi är otåliga. Vi bidrar i kampen mot de kriminellas ekonomi, och med utökade befogenheter kan vi bidra ännu mer.
fakta
Stoppade värden
Förra året stoppade Tullverket 93,4 miljoner kronor som var på väg att föras ut ur Sverige, jämfört med 71,4 miljoner 2022. Det motsvarar en 30-procentig ökning.
Av sammanlagt 188 ärenden 2023 rörde 51 fall misstänkt penningtvätt till ett värde av 87 miljoner kronor. 2022 hade man 31 ärenden till ett värde om knappt 71,4 miljoner.
6,4 av 93,4 miljoner stoppades sedan Kronofogden i 137 ärenden kunnat göra distansutmätningar. Den möjligheten infördes efter en lagändring 1 augusti 2022 och motsvarande siffra det året var 47 000 kronor i tre ärenden.
Under lagens första år beslagtogs klockor, guldsmycken, märkeskläder, kontanter och exklusiva bilar till ett värde av 70 miljoner runtom i Sverige – enligt SVT tio gånger mer än innan lagändringen.
Källa: Tullverket, SVT.