Facebook noscript imageGangsterchatten Sky slår både Encro och Anom
Nyheter
Gangsterchatten Sky slår både Encro och Anom
Montage. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Polisen Tyskland
Montage. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Polisen Tyskland

Nu avslöjar polisen nya detaljer om brottschatten Sky ECC. Hittills kan över tusen grovt kriminella med Sky-konton kopplas till brott i Sverige.
– Mängden data är klart större än både Encrochat och Anom tillsammans, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisen.

Sky ECC är en av de krypterade brottschattar som knäckts av internationell polis, vid sidan av Encrochat och den av FBI skapade Anom.

Och Sky verkar ha varit mycket populär bland svenska kriminella. Sedan svensk polis fick ta del av materialet i våras har man fram till i dag kunnat identifiera användare till närmare tusen konton som kopplas till brottslighet i Sverige.

– Det har varit en stor och vanligt förekommande plattform för att kommunicera kriminella upplägg, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning (Noa), till TT.

– Vi kommer att arbeta vidare med det här för att identifiera ytterligare aktörer och göra fler ingripanden.

Talade öppet på Sky

Sky-chattar har redan lett såväl till gripanden som åtal och domar.

I Malmö dömdes tre personer nyligen till mångåriga fängelsestraff för synnerligen grovt narkotikabrott och smuggling, baserat bland annat på material från Sky. I chattarna talades öppet om beställningar av kokain och hasch, transportmöjligheter, kvaliteter och priser.

I Uppsala dömdes i november tre personer i en narkotikahärva med stora mängder amfetamin. En stor del av kommunikationen gick via Sky. Huvudmannen dömdes även för att ha haft handgranater i sitt hus, i Sky-chattarna benämndes de ”äpplen”.

Polisen kan inte säga en siffra för exakt antal mål där Sky haft betydelse.

– Det är svårt att göra det eftersom det är en stödbevisning som används tillsammans med annan information. Det går inte att säga att man är gripen på grund av Sky eller Encro eller något annat. Men det har stor betydelse för brottsbekämpningen, det råder ingen tvekan om det, säger Linda H Staaf.

Har det varit vanligt att kriminella använt sig av flera olika krypterade chatt-lösningar?
– Ja, det har vi kunnat se. Det ser man också i en del domar som är meddelade, där det är tydligt att de använt sig av flera av de här plattformarna.

Fysiska möten

Vilka krypterade telefontjänster finns kvar på marknaden?
– Det är något som vi underrättelsemässigt skannar av hela tiden. Det är inget jag närmare vill gå in på men vi följer naturligtvis läget, för så länge man begår organiserad brottslighet har man ett behov av att kommunicera, säger Linda H Staaf.

Ser ni att kriminella ändrat sitt sätt att kommunicera efter alla tillslag?
– Det varierar. Man fortsätter att nyttja olika typer av krypterad kommunikation för det är man beroende av, och man tar risker, helt klart, det ser vi också. I vissa fall går man tillbaka till fysiska möten men då har ju vi också fysisk spaning så vi ligger på på alla fronter där.

Dödligt våld fortsätter

Trots att flera brottschattar knäckts har det grova våldet i Sverige fortsatt. Hittills i år har 44 personer dödats och 109 personer skadats i skjutningar.

Vad drar du för slutsats av det?
– Det grova våldet i Sverige som det ser ut i dag är mer komplext än så. Så länge det finns personer som vill köpa narkotika så finns det de som slåss om marknadsandelarna. Många av de styrande aktörerna är frihetsberövade och avtjänar straff, men nya aktörer, yngre och mer aggressiva, slåss för att ta deras platser.

Ytterligare en orsak är att våldet inte alltid styrs via organiserade upplägg utan sker i affekt.

– Det har blivit en inflation i våldsanvändning i vissa yngre grupperingar i vissa områden, säger Linda Staaf.

Inte live

Polisen fortsätter nu att analysera innehållet från Sky. En skillnad jämfört med Encrochat och Anom är att svensk polis i Sky-insatsen först i efterhand fick ta del av materialet.

– Vi kunde inte vara med och läsa kommunikationen i realtid och inte ingripa för att förhindra brotten, utan här handlar det enbart om att vi omhändertar informationen i efterhand. Vi skapar oss en bra underrättelsebild, vi kan koppla aktörer mot begångna brott, och det kan också komma att användas som bevisning, säger Linda H Staaf.

Läs även: Första Anom-målet upp i rätten – fler att vänta

TT Nyheter

fakta

Krypterade kommunikationstjänster

De senaste åren har internationell polis lyckats knäcka flera krypterade kommunikationstjänster.

Störst uppmärksamhet har Encrochat fått, som fransk polis hackade våren 2020. I Sverige har det lett till att toppskikten av flera tunga kriminella nätverk har kunnat ställas inför rätta.

Tidigare i år kom uppgifter om att även Sky ECC knäckts. Svensk polis bedömde då omfattningen som dubbelt så stor som Encrochat.

Under året avslöjades också att FBI utvecklat en egen tjänst, kallad Anom, som man lyckats sprida bland kriminella.

Flera av de krypterade tjänsterna har marknadsförts som de säkraste i hela världen.