Hundratals grovt kriminella i Sverige har använt den krypterade chattjänsten Sky, som knäckts av europeisk polis.
Omfattningen beskrivs nu av svensk polis som dubbelt så stor som Encrochat.
Tidigare i vår lyckades europeisk polis knäcka en krypterad chattjänst som används av många kriminella – Sky ECC. Svensk polis har tagit del av materialet, som ser ut att kunna komma till användning.
”Det är ett omfattande material och bedömningen hittills är att det för Sveriges del kan handla om en dubbelt så stor omfattning som i Encrochat”, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning (Noa), på polisens sajt.
Det rör sig om hundratals grovt kriminella som använt plattformen för att begå eller planera brott i Sverige. I dagsläget vill polisen inte säga mer än så, men uppger att man kommer att kunna berätta mer om betydelsen för svensk del i ett senare skede.
Stoppade mord
Med hjälp av materialet från Encrochat har svensk polis fått några av landets mest våldsamma kriminella nätverk på fall. Enligt polisens senaste statistik har över 230 personer frihetsberövats och över 500 är misstänkta för brott.
När Encrochat hackades av fransk polis ska många i den undre världen ha gått över till andra tjänster, som Sky ECC. Men i mars gick europeisk polis ut med att man lyckats knäcka även denna chatt.
Utredningen ska ha inletts redan 2018 sedan chattjänsten dykt upp på polisens radar.
Totalt ska polis i Nederländerna, Frankrike och Belgien ha kommit över en miljard meddelanden. Under tre veckor kunde utredarna enligt uppgift läsa inlägg i realtid, och då ska ett antal allvarliga våldsbrott, inklusive mord, ha stoppats, har holländsk polis tidigare uppgett.
Räder har också genomförts mot bland annat narkotikasmugglare, och exempelvis vapen och kokain för stora summor ska ha beslagtagits.
Stängts ner av FBI
Sky ECC har dock tillbakavisat att deras officiella telefoner blivit hackade. I stället ska telefoner ha sålts under Skys namn, men varit laddade med förfalskade appar.
Sky ECC har sagts vara den största leverantören av kryptokommunikation med cirka 70 000 aktiva användare. I dag ligger tjänsten enligt medieuppgifter nere, efter att Blackberry stängt av sin service gentemot företaget.
Den som försöker besöka Sky ECC:s hemsida möts av budskapet att den blockerats av FBI. Detta efter att USA åtalat vd:n för Sky Global för att ha hjälpt narkotikasmugglare att undgå upptäckt, vilket bryter mot den amerikanska så kallade Rico-lagstiftningen som riktar sig mot organiserad brottslighet.
”Blottat gängen”
Vad svensk polis får ut av Sky är alltså än så länge oklart. Men den tidigare knäckta Encrochat har liknats vid en guldgruva av information.
Enligt gängforskare har Encrochattarna inneburit en unik möjlighet för polisen att skaka om i de kriminella miljöerna.
Det har annars varit alldeles för låga uppklaringsprocent för mord och mordförsök i dessa miljöer och för få framgångar mot de här konstellationerna, har Amir Rostami, polis, docent och forskare i kriminologi vid Högskolan i Gävle och Institutet för framtidsstudier, tidigare sagt till TT.
Men enligt Amir Rostami är det inte bara antalet frihetsberövade eller det faktum att man tagit ledarfigurer som är intressant. Det handlar också om att man har avtäckt gängens kommunikation.
– Det finns en symbolik i det, att man kommit åt dem och blottat dem. Nu kan alla skåda reglerna och kommunikationen inom nätverken och det uppskattas sällan i den här miljön eftersom det signalerar att man inte varit tillräckligt listiga och smarta, utan man har tillåtit att polisen kommit så långt som den gjort, säger han.
Fakta:
Sky ECC liknar Encrochat, som knäcktes våren 2020.
Appen har marknadsförts som den säkraste meddelandetjänsten i hela världen.
Funktioner som gps, mikrofon och kamera var avstängda.
Meddelanden förstördes av sig själva och användare hade även ett ”paniklösenord” som låste telefonen så att den blev obrukbar.
Sky ECC sades i mars vara den största leverantören av kryptokommunikation världen över med cirka 70 000 användare.
Källa: it-säkerhetsexpert Jonas Lejon, belgisk och holländsk polis