Facebook noscript imageGlobalt nödläge om apkoppor – 77 smittade i Sverige
Nyheter
Globalt nödläge om apkoppor – 77 smittade i Sverige
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Världshälsoorganisationen WHO klassar smittspridningen av apkoppor som ett internationellt hälsonödläge. Varningen är organisationens allvarligaste och kommer efter att över 70 länder bekräftat sig ha invånare som smittats.

WHO klassar smittspridningen av apkoppor som internationellt hälsonödläge. Beslutet kom under lördagen sedan smittan bekräftats i över 70 länder. Enligt WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus är läget ”extraordinärt”.
Beslutet om att klassa smittspridningen som internationellt nödläge presenterades under lördagen efter ett extrainkallat möte. Beslutet kom sedan organisationens experter samlats och sedermera bedömt att utbrottet ska klassas som en global hälsokris.
Enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC har mer än 15 400 fall av apkoppor rapporteras från 71 länder.

98 procent män

I torsdags inleddes expertmötet med att WHO-chefen uttryckte oro över att ytterligare sex länder har rapporterat sina första fall av smittan den här veckan.

Sjukdomen apkoppor har funnits i årtionden men har aldrig nått samma smittspridning som den har nu. Av de rapporterade fallen utgörs 98 procent av män som har sex med män, enligt Rosamund Lewis, som leder WHO:s arbete med att bekämpa apkoppor. Fallen rapporteras dessutom oftast i större städer.

77 smittade i Sverige

Till och med den 21 juli i år har 77 fall av smittan konstaterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten (FHM).

Vid tidigare utbrott har smittan inneburit allvarlig sjukdom och enstaka dödsfall, främst hos personer med nedsatt immunförsvar, barn och gravida, menar FHM. Smittan är vanligast i Afrika och brukar inte ofta sprida sig över till andra världsdelar.

I det aktuella smittutbrottet, i länder där smittan normalt inte förekommer, har än så länge ingen avlidit till följd av smittan. Majoriteten har i stället haft en lindring sjukdom med smärta från blåsorna som dominerat sjukdomsbilden.

Läs även: Färre får indraget körkort – polisen har annat att göra

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu