Hårdare krav väntar på de personer som söker sig till Sverige och vill få svenskt uppehållstillstånd. Från och med 2027 krävs att asylsökande klarar två prov, ett i svenska och ett i samhällskunskap, för att få stanna i Sverige.
Regeringen vill skärpa kraven för personer som söker svenskt uppehållstillstånd. Under måndagen överlämnades ett betänkande till migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) som föreslår att det ska införas språkkrav och kunskaper i det svenska samhället för att ett permanent uppehållstillstånd ska beviljas.
”För en person som ska bo och verka här i landet är det helt centralt att ha kunskaper i det svenska språket och känna till de grundläggande förhållandena i det svenska samhället. Det är viktigt att en person förstår vilka skyldigheter, men också rättigheter, man har i samhället”, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i ett pressmeddelande.
Men systemet med skärpta krav kan börja gälla först 2027, enligt regeringens utredare Fredrik Fries.
– Kvotflyktingar kommer inte att omfattas av det här, inte heller barn under 18 år, säger Fredrik Fries på en pressträff.
Välkomnar utredningen
Maria Malmer Stenergard välkomnar utredningen, som baseras på förslag från den parlamentariska migrationskommittén. Däremot hade hon gärna sett att de nya direktiven införts tidigare än först 2027.
– Det är frustrerande, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).
– Vi får vi titta närmare på detta och där är det en balans mellan att gå snabbt fram och ha god kvalitet, säger hon.
Flertalet länder i EU har redan infört kunskapskrav eller kunskaper i språk för att få permanent uppehållstillstånd. Sverige har varit ett av få länder i Europa som inte ställt några som helst krav, enligt Fries.
Utredningen dröjer
Att de nya reglerna är plats först 2027 beror på att proven tar lång tid att utveckla.
– Dels att ta fram provet men även att göra en utprovning av de olika frågorna och uppgifterna med lämpliga testgrupper, säger Fries.
Enligt Fries förslag kommer proven att ha en del med läsförståelse och en del som baseras på hörförståelse.
Provet kommer att kosta 700 kronor att utföra. Den som inte klarar godkänt har möjlighet att göra om testet en eller flera gånger. Trafikverket ska ansvara för genomförandet.