Facebook noscript imageGoogle-anställda sittstrejkade mot Israel – sparkas
Utrikes
Google-anställda sittstrejkade mot Israel – sparkas
Anställda som sittstrejkade fick sparken direkt. Foto: X
Anställda som sittstrejkade fick sparken direkt. Foto: X

28 anställda i munskydd och palestinasjalar på Google anordnade en tio timmars sittstrejk mot att Google samarbetar med Israel om AI och molntjänster. Nu får de sparken. –Sånt här beteende finns det ingen plats för på vår arbetsplats och vi kommer inte att tolerera det, skriver Googles ansvarige säkerhetschef Chris Rackow som flaggar för att fortsätta sparka anställda som gör liknande saker.

28 anställda på Googles kontor i Kalifornien och i New York arrangerade på tisdagen en sittstrejk. Efter en snabbutredning fick samtliga sparken på onsdagen, rapporterar New York Post.

Propalestinska och/eller pro-Hamas-anställda, några utklädda i palestinasjalar och alla med munskydd, trängde sig in och ockuperade kontoret för en Google-chef på Kalifornien-kontoret i Sunnyvale.

Därefter började personalen mässa ”Google, Google you can’t hide. We charge you with genocide”. Något som livesändes på videoplattformen Twitch.

”De tog över kontorsutrymmen, förstörde [företagsegendom] och begränsade fysiskt arbetet för andra [Googleanställda], skriver säkerhetschefen Chris Rackow i ett internt memo som New York Post har tagit del av.

”Deras beteende var oacceptabelt, extremt störande och gjorde att medarbetare kände sig hotade”, fortsätter Rackow.

Även i New York sittstrejkade personal på Googles kontor på Manhattan. Enligt polis greps fyra personer för intrång.

Nolltolerans

”Beteende som detta har ingen plats på vår arbetsplats och vi kommer inte att tolerera det. Det bryter tydligt mot flera policys som alla anställda måste följa – inklusive vår uppförandekod och policy mot trakasserier, diskriminering, repressalier, uppföranderegler och arbetsplatsbekymmer”, skriver Chris Rackow som fortsätter:

”[Google] tar det [inträffade] mycket allvarligt och vi kommer att fortsätta tillämpa våra långvariga policies om att vidta åtgärder mot störande beteende –[...] inklusive avskedande.”

Demonstranterna är kopplade till en rörelse kallad ”No tech for genocide”. Något folkmord i Gaza har inte konstaterats.

Sittstrejkarna krävde att Google skulle avbryta ett kontrakt – kallat Projekt Nimbus – med Israels försvar och myndigheter om AI och molnlagring värt närmare 15 miljarder kronor.

I ett uttalande uttrycker No Tech For Genocide besvikelse över att de antiisraeliska medarbetarna fick sparken.

”Den här flagranta vedergällningen är en tydlig indikation att Google värderar sitt [15-miljarderskontrakt] med den folkmordssträvande israeliska regeringen och militären högre än sina egna arbetare – de som skapar riktigt värde för chefer och aktieägare”, rasar organisationen.

I Sunnyvale i Kalifornien greps enligt lokal polis nio anställda.

En användare på X som uppger sig vara en av de anställda som sparkats anklagar Google för ”McCarthyism” (ungefär: åsiktsförföljelse).

I Sverige har pro-Palestinska/antiisraeliska aktivister i omgångar arrangerat olika protestaktioner på svenska universitet och högskolor. Ingen av dem har hittills fått sparken.

Efter att Bulletin avslöjat hur en lärare uttryckt antisemitism och stöd för Hamas på X fick hon enligt egen utsago sparken från en friskola i Stockholm under hösten.

Pelle Zackrisson