Storbanken SEB har beslutat att ge Göteborgs stad ett lån för att motverka segregationen i vissa delar av staden.
– Vi tror inte att vi ska kunna komma till rätta med ojämlikhet och segregation, säger Annie Hohlfält till Dagens Industri.
Göteborgs stad har tecknat ett hållbarhetslån, på åtta miljarder kronor, med SEB, där målet är att arbeta bort stadens fem särskilt utsatta områden fram till 2025. När SEB beviljar denna typ av lån rör det oftast klimat- och miljösatsningar, men det finns också sociala mål som i det här fallet.
Lånet är ett så kallat ”hållbarhetslänkat lån” där bankerna kan premiera låntagaren med lägre ränta om låntagaren uppfyller ett mål. Bankerna kan också straffa låntagaren med högre ränta när inte så sker, måluppfyllelsen stäms av årligen.
”En stor utmaning”
Framtiden är en fastighetskoncern som ingår i Göteborgs stad och omfattar bostäder, fastighetsförvaltning, produktion av nya bostäder och störningsservice.
– Vi tror inte att vi ska kunna komma till rätta med ojämlikhet och segregation men vi som fastighetsägare har en viktig roll att fylla när det gäller att skapa trygghet och framtidstro, säger Annie Hohlfält, utvecklingschef social hållbarhet på Framtiden till Dagens Industri och fortsätter:
– I dag finns det fem stadsdelar på polisens lista över särskilt utsatta områden i Göteborg: Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet. För att nå målet har två strategier identifierats, superförvaltning och framtidens stadsutveckling.
Göteborgs stad blir första stad i världen att teckna ett hållbarhetslänkat lån.
fakta
Fyra mål i Göteborgs stads hållbarhetslänkande lån
Inga särskilt utsatta områden på polisens lista 2025
Minska energianvändningen i lokaler under Lokalförvaltningen, vilka utgör 50 procent av stadens lokaler.
Göteborg energis egen produktion av fjärrvärme ska vara fossilfri 2025.
En fossilfri fordonsflotta.