Facebook noscript imageGöteborg tillsätter haverikommission efter polismordet
Nyheter
Göteborg tillsätter haverikommission efter polismordet
Foto: Adam Ihse/TT
Foto: Adam Ihse/TT

Göteborgs stad tillsätter en haverikommission för att utreda varför ingen hörsammade den misstänkte polismördarens mammas rop på hjälp, rapporterar Göteborgs-Posten.
– Vi måste ha rutiner så att ingen faller mellan stolarna på det här sättet, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP) till tidningen.

Mamman till den 17-årige yngling som misstänks för polismordet i Göteborg den 30 juni i år, larmade för flera år sedan myndigheterna om att hennes son var ute på farligheter. Trots hennes oro var anmälningar till polisen, skolan och socialtjänsten fruktlösa. Varken mamman eller sonen fick någon hjälp – han blev bara ett namn i polisens spaningsregister, skriver Göteborgs-Posten.

Ynglingen är somalier och fick svenskt medborgarskap i september 2018. I januari 2015 registrerades han som invandrad från Etiopien.

Dömdes för mordförsök

Det gick så långt att mamman ansökte om tvångsvård för sin son, men innan något alls hänt dömdes ynglingen, 2019, för bland annat försök till mord efter att ha huggit en man i halsen på en spårvagn i Göteborg. Straffet då – sluten ungdomsvård i ett år. Nu är pojken 17 år och misstänkt för mord.

Sedan mamman desperat gått till pressen med sin historia vaknade politikerna i Göteborg. Nu tillsätter kommunalrådet Karin Pleijel (MP) en haverikommission i fallet.

– Vi måste ha rutiner så att ingen faller mellan stolarna på det här sättet, säger Karin Pleijel till GP och fortsätter:

– Vi var nog många som reagerade när det framkom hur mamman agerat när hon såg att hennes son hamnade snett. Hon sökte hjälp flera gånger och kontaktade både skola, socialtjänsten och polisen.

polismord
Minnesplats efter polismordet i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Friades i tingsrätten

När sonen stod åtalad för mordförsöket som 15-åring riktades det även ett skadeståndskrav mot mamman. Det är vanligt att det sker när det handlar om unga kriminella. Skadeståndskraven avslogs. Tingsrätten skrev som motivering:

”Enligt tingsrättens mening har [mamman] gjort långtgående ansträngningar för att få hjälp och gjort allt som rimligen kan krävas av henne för att förhindra att Sakariye Ahmed skulle begå brott.”

Nu vill Pleijel utreda om Göteborgs stad hade kunnat agera annorlunda.

– Vi kan inte ha en utveckling där fler unga killar dras in i detta och då måste vi vara uppmärksamma när vi får de här signalerna. Som stad måste vi göra allt vi kan, säger hon.

Bred majoritet

Samtliga partier utom Sverigedemokraterna står bakom Miljöpartiets initiativ som därför kommer att klubbas i kommunstyrelsen i kväll. Socialdemokraterna vill att utredningen blir bredare än bara kommunen. Han vill att polisen och Statens institutionsstyrelse, Sis, involveras i arbetet.

Flera partiföreträdare vittnar om mammors kamp och tycker att det är kommunens fel.

– Hon ser vad som är på väg att hända, men hon får ingen hjälp. Vi måste göra allt vi kan för att det inte händer igen, säger Jonas Attenius (S).

Demokraternas ledare Martin Wannholt blev uppringd av en annan mamma som var i samma situation.

– Hon fick inte heller hjälp och var helt desperat, säger Martin Wannholt (Dem).

Jonas Attenius vill få reda på om det skulle vara ett enskilt misstag eller om det är ett strukturproblem i Göteborg.

– Jag är orolig för att det är det senare. Och om det finns en brist i systemet är det viktigt att vi kommer åt det.

Alliansen i Göteborg ställer sig bakom införandet av en haverikommission. Kommunalrådet Nina Miskovsky (M), menar att det är viktigt med en bred samsyn.

På Hisingen har socialnämnden tillsatt en internutredning i det enskilda ärendet.

Läs även: Polis skjuten till döds i Biskopsgården i Göteborg

Läs även: Politiker reagerar på dödskjutningen: ”Inhemska terrorister”