Facebook noscript imageGöteborgs (S)tarke man talade om Palestina vid muslimsk massbön
Politik
Göteborgs (S)tarke man talade om Palestina vid muslimsk massbön
Jonas Attenius (S) och bild från förra årets eidbön i Slottsskogen. Foto: Adam Ihse/TT/Sverigebilden/Youtube
Jonas Attenius (S) och bild från förra årets eidbön i Slottsskogen. Foto: Adam Ihse/TT/Sverigebilden/Youtube

I parken Slottsskogen i Göteborg samlades tusentals muslimer för att be under högtiden eid al-adha på söndagen. Närvarade gjorde också kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) som dessutom höll ett tal på platsen där han bland annat talade om Palestina. – Att i ett sådant sammanhang inte nämna den situation vi nu har i Gaza hade blivit väldigt märkligt, säger han till Göteborgs-Posten.

Även förra året anordnade Göteborgs Moské i samarbete med Frölunda multikulturella förening en muslimsk massbön i Slottsskogen. Moskéns vd Faraj Semmo menar att det var betydligt fler som närvarade i år än föregående.

– Vi har inte fått siffrorna ännu, men jag tror att vi kan ha varit uppåt 15 000 personer som bad tillsammans. Det var i alla fall betydligt fler än förra året, och vi hade också mycket större yta att vara på, säger han till GP.

Arrangörerna hoppas att bönen i parken i samband med den muslimska högtiden eid al-adha ska bli en återkommande tradition.

Vid årets evenemang närvarade även Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Den socialdemokratiske kommunpolitikern höll också ett tal på platsen där han talade om bland annat Palestina.

– Det var en del i ett längre tal där jag önskade alla en glad eid och pratade om vårt Göteborg och hur vi tillsammans kan göra staden ännu bättre. Men att i ett sådant sammanhang inte nämna den situation vi nu har i Gaza hade blivit väldigt märkligt. Tusentals civila har dödats och det var viktigt för mig att markera att vi ser vad som händer, och att vi också gör det vi kan i det lilla för att motverka det, säger han till GP.

Stadens rödgröna styre (S, V och MP) har tidigare beslutat att bojkotta israeliska varor. Beslutet klubbades igenom vid ett sammanträde på torsdagen i inköps- och upphandlingsnämnden, rapporterar P4 Göteborg.

”Israel bedriver en olaglig ockupation av Västbanken som bara förvärrats i skuggan av det utbredda dödandet av civila i Gaza. Våra skattepengar ska inte gå till att ekonomiskt stödja ockupationsmakter”, har Attenius tidigare låtit meddela i ett pressmeddelande, enligt SVT.

Läs även: Därför lockas många muslimer till S: ”Ideologisk samsyn”

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu